уторак, јул 16, 2024

Komemoracija Slaviši Lekiću: Živeo i disao za novinarstvo

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 15. novembra 2021. (Beta) – Komemoracija novinaru i bivšem predsedniku Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Slaviši Lekiću održana je danas u Beogradu, u prisustvu njegove porodice, prijatelja, saradnika i kolega.

Novinarka Tamara Skrozza istakla je da je Lekić bio “oštar do bola i previše hrabar”, da je živeo i disao novinarstvo, ali da nije zaboravio da bude čovek.

“Retki su, ako ih još ima, oni koji kao on seku rečima i psuju bez psovke, čiji tekstovi imaju zvuk, miris i ukus. Koji jednom rečenicom uzburkaju čaršiju”, rekla je Skrozza.

Novinar Nenad Zorić okupljenima je rekao da je “Lekić bio opozicija svakoj vlasti”. “To je dobro za novinara, tapšu te svi po ramenu, ali nije dobro za čoveka. Šta god govorili Slaviša nije bio ničiji, bio je svoj”, rekao je Zorić a preneo je portal Nova.rs.

Komemoracija je završena minutom ćutanja.

Slaviša Lekić (62) je imao višegodišnju uspešnu karijeru, radeći u različitim medijima i u različitim formatima. Bio je osnivač mesečnika Status, urednik nedeljnika Reporter, radio je za Borbu i Našu Borbu, nedeljnik NIN. Kolumne je pisao i za Nedjeljnu Dalmaciju, Mladinu i Naše dane.

Poslednji veliki Lekićev projekat bio je serijal “Junaci doba zlog” emitovan na TV N1, posvećen ljudima koji danas upravljaju Srbijom i imaju uticaj na javno mnjenje u zemlji.

Bio je autor i dokumentarnog serijala “Vladalac”, koji se bavio likom i delom predsednika Srbije Aleksandra Vučića, a bio je autor ili koautor velikog broja dokumentarnih filmova, kao što su “Medijski vrisak”, “Silom na sedmu”, “Zloupotreba političkog uticaja: političke stranke kao najveći poslodavci u Srbiji”.

Komemoraciji su, pored brojnih novinara, prisustvovali i bivši predsednik Vlade Srbije Zoran Živković i Dragan Đilas, predsednik Stranke slobode i pravde.
Sahrana Slaviše Lekića je u utorak, 16. novembra na Novom bežanijskom groblju, u 15.00 sati.