уторак, март 5, 2024

“Ključni trenutak za NATO”

Slične objave

Podeli

“Svi se slažemo da moramo da napravimo ambiciozne i dalekosežne odluke”, rekao je Stoltenberg na konfrenciji za medije pred sutrašnji ministarksi sastanak NATO.

Samit će biti organizovan u Briselu, 14. juna.

Najavi je da će se nova strategija Alijanse zasnivati na jačanju jedinstva po svim pitanjima bezbednosti, širenju NATO pristupa bezbednosti sa fokusom na otpornosti, infrastrukturi, komunikacijama, novim tehnologijama i borbi protiv klimatskih promena.

“Igraćemo veću ulogu u očuvanju međunarodnog poretka zasnovanog za zakonima, braniti naše vrednosti i interese, produbiti jedinstvo sa zemljma koje slično razmišljaju i praviti nova partnerstva”, naveo je Stoltenberg.

On je poručio da “vrata NATO” i dalje ostaju otvorena za sve aspirante za članstvo u Alijansi.

Stoltenberg najavljuje da će se deo agende NATO 2030. odnositi i na zajedničko pozicioniranje saveznika o “izazovima koje predstavlja Kina”.

On napominje da je NATO, pored jasne osude prislilnog spuštanja putničkog aviona u Minsk i uvođenja sankcija za beloruske aviokompanije od strane pojedinih saveznika, zatražio i smanjenje prisustva beloruskih zvaničnika u sedištu Alijanse.

Generalni sekretar NATO, ocenio je da i pored primetnog “ponavljanja koraka Rusije” u pravcu investiranja u nove vojne tehnologije i spremnnosti da primeni vojnu snagu protiv suseda, Severnoatlanstska alijansa nastavlja svoj “dvostruki pristup” koji se bazira prvenstveno na jačanju kapaciteta odbrane saveznika, ali i smislenom dijalogu sa Moskvom zarad “boljih odnosa sa našim susedom Rusijom”.