уторак, фебруар 27, 2024

Kirbi: Imenovanje Hila prilika da Vučić ispuni obećanja koja je dao Bajdenu

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 15. oktobra 2021. (Beta) – Bivši ambasador SAD u Beogradu Majkl Kirbi izjavio je za Glas Amerike da postavljenje iskusnog američkog diplomate Kristofera Hila na ambasadorsko mesto u Beogradu priliku da Srbija ispuni ono što je obećala, a nije učinila.

“Predsednik SAD Džozef Bajden godinama slušao kako Srbi govore da će uraditi određene stvari. Međutim, nisu uradili to što su obećali. Ovo je prilika da se to postigne. Administracija je ozbiljna, i vi se uozbiljite ili smo završili. Stvari ne mogu beskonačno da traju”, rekao je Kirbi.

Kirbi, ambasador u Beogradu od 2012. do 2016. godine, kazao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić dao “odredjena obećanja” u Beloj kući Bajdenu u vreme dok je on bio potpredsednik SAD. “Godinama imamo posla sa Vučićem. Ja sam u Srbiju došao pre nego što je on postao premijer. Zatim je postao premijer, a potom predsednik. On je dao odredjena obećanja u Beloj kući tadašnjem potpredsedniku Bajdenu koja nije ispunio. Možda je vreme da ih ispuni”.

Govoreći o obećanjima Kirbi je pomenuo i uveravanja u vezi rasvetljavanja ubistva braće Bitići, američkih državljana i ocenio da Hil kao ambasador u Beogradu “može da postigne konkretne rezultate”.

“Radio je sa predsednikom Bajdenom kada je on bio na položaju potpredsednika SAD, radio je sa svim ljudima u ovoj administraciji, sa Senatom. Kada je bio ambasador u Iraku, radio je sa više senatora. Radio je sa aktuelnim državnim sekretarom, ima pristup adresama u Vašingtonu što mu pomaže da pogura stvari. Takođe ima kredibilitet u regionu”, naveo je Kirbi.