понедељак, март 4, 2024

Kamberi: Srbija navodno zagovara Otvoreni Balkan a promoviše srpski svet

Slične objave

Podeli

Poslanik Skupštine Srbije iz Bujanovca Šaip Kamberi izjavio je danas u Beogradu da se Srbija nalazi u fazi “propagandnog rata” prema regionu, kao devedesetih godina prošlog veka.

Ocenio je, na 14. Forumu za tranzicionu pravdu, da je neiskreno da se Srbija navodno zalaže za inicijativu “Otvoreni Balkan”, a da istovremeno ministar policije Aleksandar Vulin zagovara ideju “velike Srbije”, odnosno “srpskog sveta”.

“To veoma šteti stabilnosti i demokratiji u regionu, to nas dovodi u nove konfliktne situacije. Suština zastoja u procesu pomirenja je u Srbiji”, rekao je Kamberi.

Prema njegovim rečima, Srbija ima problem sa Hrvatskom, „ne želeći da prizna ratne zločine jer se verovatno plaši ratnih reparacija“.

Naveo je i da „ne želi da prizna zločine u BiH“ jer, kako je ocenio, „želi da otme Republiku Srpsku“

Prema njegovim rečima, Srbija ne želi da ni da prizna ratne zločine koji su počinjeni na Kosovu „jer misli da će sačuvati bolju pregovaračku poziciju u aktuelnom procesu“.

On je ocenio da je u Srbiji na sceni „istorijski revizionizam“ koji, kako je naveo, „izjednačava četnički pa čak i ljotićevsk pokret sa antifašistima iz Drugog svetskog rata“.

Prema njegovim rečima, dodatni problem je u tome što Evropska unija gubi pokretačku moć jer „nema potencijal daljeg proširenja“.

(Beta, foto: N1)