четвртак, април 18, 2024

Jutarnji list o svim Vučićevim kumovima

Slične objave

Podeli

Nedavno je venčani kum predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Nikola Petrović na beogradskom Pantovčaku, Dedinju, skupocenim meklarenom u vrednosti 300.000 evra izazvao saobraćajna nesreću u kojoj su povređene dve osobe. Tada se policija na uviđaju više bavila pristiglim novinarima i fotoreporterima nego li samom nesrećom, piše zagrebački Jutarnji.hr.

Naime, kako je pisao nezavisni portal nova.rs, policajce je zanimalo „kako su novinari doznali za slučaj“ i „šta tu rade“. Međutim, kako je reč bila o kumu predsednika Vučića i jednom od značajnijih srpskih poduzetnika, oglasio se i sam Vučić, ali prilično benevolentno rekavši da ne može pratiti šta rade njegovi kumovi, kojih, kako je rekao „ima 75“!

Srpska javnost odjednom se zapitala – odakle toliki kumovi i ko su ti ljudi, iako neki kažu da je predsednik namerno preterao s brojem, ali se doznalo za nekoliko važnih i politički i poslovno uticajnih kumova.

Naime, spomenuti Nikola Petrović, bivši direktor srpske elektroprivrede, piše beogradski list Danas, zapravo rado ističe to svoje kumstvo, koje mu je bilo dodatni bonus u zavidnoj poslovnoj karijeri.

Naime, on je vlasnik, kako pak piše portal Krik – 10 mini hidroelektrana, bavi se razvojem solarne energije, a odnedavno i vetroelektranama, suvlasnik je fabrike Crni Vrh Power, a u 2019. godini srpska elektroprivreda od svog bivšeg šefa kupila je struje za 2,3 miliona evra.

Osim toga, otkupio je od blago rečeno kontroverznog „biznismena“ Stanka Subotića Caneta i njegovu aviokompaniju Air Posh. Petrović je, dakle, venčani kum Vučiću u njegovu drugom braku s Tamarom Đukanović.

Inače, Vučićev prvi venčani kum u braku s novinarkom Ksenijom Janković, koja je nedavno umrla, bio je osuđeni ratni zločinac i dugogodišnji šef radikalne stranke i njegov politički guru – Vojislav Šešelj, piše Jutarnji.

On je osim toga krsni kum Vučićevoj deci iz prvog braka – sinu Danilu i kćerki Milici. Inače, s novom suprugom Tamarom, Vučića je upoznao Zoran Bašanović, takođe spominjan u srpskim medijima kao „kum“, s kojim „više nije tako dobar“, ali je ipak pod njegovim „političkim plaštom i zaštitom“.

On je muzički producent i menadžer, a Vučić ga je svojevremeno napao da ga zajedno s Draganom Đilasom „želi srušiti s vlasti“. Prema pisanju beogradskog Danasa, najkontroverzniji Vučićev kum je Petar Panić zvani Pana, bivši telohranitelj Vojslava Šešelja i bivšeg srpskog predsednika Tomislava Nikolića. Za Panića se tvrdi da ima „sumnjivu prošlost“ i „prebogat policijski dosje“.

Ovih dana u središtu skandala našao se njegov sin Uroš. On je naime, svojim lamborginijem divljao beogradskim i drugim ulicama, sve to snimao i postavljao na društvene mreže, a ujedno je slao uvredljive poruke srbijanskoj policiji, koja bi ga puštala kad bi ga ulovila „slučajno“.

Ipak, sada portal nova.rs javlja da je policija ipak „zaplenila“ Urošev lamborgini, ali se pitajući koliko dugo će to trajati jer, osim što je Vučićev kum, Urošev je otac, kako piše Danas, „ozbiljan biznismen s jakim vezama u bezbednosnom aparatu“.

Na dugom popisu kumova je i predsednik Izvršnog odbora vladajuće Vučićeve stranke SNS Darko Glišić, kojeg smatraju glavnim stranačkim operativcem i vrlo bliskim Vučićevim saradnikom.

Glišić je osim toga siva eminencija stranke. Među značajnim Vučićevim kumovima je i bivši ministar obrane i unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, koji je trenutno u određenoj nemilosti. Njega su „optuživali“ da je prisluškivao Vučića te da je „koordinirao“ bandu Velje Belivuka zvanog Velja Nevolja kojem se sada sudi.

Međutim, Stefanović ipak pliva jer, navodno, Vučić ne zna šta sve Stefanović „ima na trakama“ i koliko je sve to kompromitirajuće za njega, njegovog brata Andreja i sina Danila, koji se često pominju u vezi s mnogim mutnim poslovima na rubu zakona te su povezani s beogradskim podzemljem.

Osim toga, beogradski mediji nagađaju da su snimke deponovane na sigurno. Navodno u SAD-u. „Kako god bilo, unosno je biti Vučićev kum, ma koliko ih bilo. To svakome od njih trenutno sigurno piše kao glavna i unosna odrednica u CV-u“, zaključuje se u tekstu Jutarnjeg lista, prenosi N1 Srbija.