уторак, фебруар 27, 2024

Jovanović (CLS): Kolaps u Beogradu posledica katastrofalnog vođenja Gradske uprave

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 13. decembra 2021. (Beta) – Predsednik Centra za lokalnu samoupravu (CLS) Nikola Jovanović ocenio je da je “kolaps u Beogradu” zbog snega otkrio nekoliko ogromnih slabosti prestonice.

“Prvo, od 2018. godine Beograd defakto nema gradonačelnika niti gradskog menadžera, a nema ni pomoćnika gradonačelnika za komunalne poslove”, rekao je Jovanović za Betu.

Dodao je da su to ključne pozicije za funkcionisanje grada, naročito u kriznim situacijama, koje se ne mogu kompenzovati “hiperaktivnim i prilično nesnađenim zamenikom”.

Takodje je rekao da su na čelu gotovo svih javnih komunalnih preduzeća u Beogradu partijski ljudi, bez dovoljno znanja i profesionalnog iskustva.

Zato se, kako je rekao, CLS zalaže za departizaciju gradske uprave i uvodjenje profesionalnog menadžmenta u javna komunalna preduzeća.

“Treće, katastrofalno stanje je u Gradskom saobraćajnom preduzeću (GSP), ali i kod privatnih prevoznika. Sačekali su prvi sneg sa istrošenim i pohabanim gumama, kao što su prethodno leto sačekali bez klima. To je razlog zaglavljivanja autobusa u snegu i na uzbrdicama”, naglasio je Jovanović.

Prema njegovim rečima, sve to se dešava zbog ogromnih mahinacija u javnom prevozu, ali i zbog duga GSP-a od 4,8 milijardi dinara prema dobavljačima.

“Nakon aprilskih izbora, biće neophodna celovita reforma funkcionisanja Beograda, koju treba već sada pripremati”, poručio je Jovanović.

Podsetićemo da je u Beogradu na više lokacija obustavljen ili zakrčen javni prevoz, autobusi su zaglavljeni na ulicama, drveće koje je palo pod težinom snega je na treitoriji gotovo svih gradskih opština napravilo kolaps i materijalnu štetu stanovnicima tih naselja.