среда, мај 29, 2024

Jelena Banjac: Zoran Pašalić nije zaštitnik građana već zaštitnik vlasti

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 23. februara 2024. – Zoran Pašalić još jednom nije propustio priliku da pokaže da je nedostojan da obavlja funkciju zaštitnika građana. On je čovek koji jedino i svim srcem ume da brani vlast, uopšte ne razumevajući koncept prava i slobode građana, pa samim tim i svoju ulogu u društvu. Podnošenjem zahteva Ustavnom sudu da se van snage stavi Zakon o rodnoj ravnopravnosti jasno je svima stavio do znanja da će uvek biti čvrsto na strani konzervativnih i retrogradnih delova društva.  Onih kojima je nepojmljivo da  prava muškaraca i žena treba da budu jednaka.

’’Uloga zaštitnika građana je da se brine o zaštiti ljudskih i manjinskih prava, a u ljudska prava spadaju i ženska prava. Ako možemo da upotrebljavamo izraze kao što su čistačica, domaćica i učiteljica, ne vidim kakav problem bi stvarale direktorka, psihološkinja ili političarka’’, navodi Jelena Banjac, izabrana odbornica PSG-a u Skupštini grada Beograda.

’’Rodno senzitivni jezik ne ugrožava nikoga, osim zadrte konzervativce. On doprinosi izjednačavanju prava i podstiče veću participaciju žena u društvu, jeziku i kulturi. Time što zaštitnik građana služi najkonzervativnijem delu srpske pravoslavne crkve, koja pod  komandom ruske pravoslavne crkve  juriša u rat protiv žena i njihovih, i onako ugroženih   prava, još je jedan krupan korak unazad, za i onako ugrožene slobode i prava u našem društvu. I ovim pokazujemo da smo još jednom na pogrešnoj strani istorije”, zaključuje Banjac u saopštenju za medije.

D. B. 

1 KOMENTAR

  1. A u vojsci: punjačica topa, dodavačica artiljerijske granate, majorica, kapetanica, generalica/generalka, vojnikinja, pilotkinja, letačica… Ovakav vid “ravnopravnosti” uvođenjem rogobatnih izraza služi samo za iživljavanje grupe žena iz visokog društva koje su privilegovane i koje uopšte ne odražavaju mišljenje i stavove ženske populacije.

Comments are closed.