понедељак, април 22, 2024

Jelena Banjac: Koliko još žena treba da bude ubijeno da bi femicid postao posebno krivično delo?

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 28. februar 2024. – Danas se desio treći femicid od početka godine. Samo 2023. godine je ubijeno 28 žena, najčešće od strane partnera ili bliske osobe.

’’Svako ubistvo žene u Srbiji nas iznova i iznova podseti na odnos koji se u patrijarhalnom društvu gaji prema nama. Država i društvo nas osuđuju na doživotno ropstvo i nepravdu. A kada se pobunimo, onda smo lude ili feministkinje. Svaka borba za slobodu i ravnopravnost ima svoju cenu i zato moramo da budemo upornije i odlučnije – samo tako će se ova sistematska klanica žena okončati, a država i društvo će morati da se okanu licemerja, kada pristupaju pitanjima ravnopravnosti polova’’, navodi Jelena Banjac, izabrana odbornica Pokreta slobodnih građana u Skupštini grada Beograda.

’’Koliko još žena treba da bude ubijeno da bi femicid postao posebno krivično delo? Živimo u državi u kojoj je život žena manje vredan od života muškaraca. Taj odnos se preliva na sve pore društva, a rezultat toga je broj femicida. Država nema mehanizme, a ni volju za borbu protiv femicida i time jasno stavlja do znanja da zaštita žena i njihovih života nije prioritet, što je poražavajuće’’, zaključuje Banjac u saopštenju dostavljenom medijima.

D. B.