четвртак, април 18, 2024

Izrael pojačao napade na Gazu

Slične objave

Podeli

JERUSALIM, 9. oktobra 2023. (Beta-AP) – Izrael je danas pojačao napade na pojas Gaze nakon što je proglasio ratno stanje i zapretio da će uništiti “vojne sposobnosti i sposobnosti za rukovođenje” Hamasa, vladajućeg u toj palestinskoj enklavi.

Izraelski vojnici bore se još uvek i da osiguraju granicu i izbace naoružane pripadnike Hamasa iz područja na jugu Izraela.

Najmanje 700 ljudi je ubijeno u Izraelu, što je zapanjujuće jer se nije dogodilo godinama, a u pojasu Gaze više od 400. Palestinski ekstremisti tvrde da drže više od 130 otetih ljudi.

Dva dana posle iznenadnog napada iz Gaze izraelska vojska se još uvek bori sa ekstremistima na nekoliko mesta na jugu zemlje.

Kako je danas navedeno borbe protiv Hamasa traju na “sedam, osam mesta”. Izraelski mediji prenose da su se ekstremisti ubacili preko granice u subotu uz podršku baražne vatre iz Gaze, ali i u protekla dva dana.

Vojni portparol Rihard Heht rekao je da sukob traje duže nego što se očekivalo jer još uvek ima probijenih delova granične ograde koje Hamas može da iskoristi da pošalje više boraca i oružja. Izraelska vojska je saopštila da se dodatnih 70 ekstremista ubacilo u kibuc Beri, nad kojim vojska nije uspela da povrati kontrolu protekle noći.

U međuvremenu su izraelske vazduhoplovne snage pogodile više od 1.000 ciljeva u Gazi, uključujući udare u kojima je sa zemljom sravnjen veći deo naselja Beit Hanuna na severoistoku Gaze.

Kontra-admiral Daniel Hagari rekao je novinarima da iz tog naselja Hamas pokreće kopnene napade. Za sada nema izveštaja u žrtvama i većina stanovnika je po svoj prilici pobegla pre napada. Objava rata predskazuje veći sukob, a glavno pitanje je da li će biti pokrenuta kopnena ofanziva u kojoj je ranije bilo puno žrtava.

Izraelski vojni portparol rekao da je vojska pozvala oko 100.000 rezervista i da je jedan od ciljeva da se okonča vladavina Hamasa. U izraelskim udarima iz vazduha do nedelje uveče uništeno je 159 stambenih jedinica širom Gaze i teško je oštećeno još 1.210, izvestile su UN. Prisustvo toaca u Gazi međutim komplikuje odmazdu Izraela.