понедељак, фебруар 26, 2024

Izložba Gorana Babića od sutra u galeriji Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 17. avgusta 2021. – Izložba “Povremeno zaustavljanje vremena” Gorana Babića biće otvorena sutra, 18. avgusta u Galeriji – legatu Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića (Rodoljuba Čolakovića broj 2) u Beogradu i trajaće do 18. oktobra, saopšteno je danas iz Muzeja savremene umetnosti Beograda.

Po rečima organizatora izložbe, ova postavka predstavlja jedan mogući uvid u Babićev kompleksni stvaralački opus i od njega neodvojivi društveno-politički i kulturni ambijent posleratne Jugoslavije, čiji će razvoj, postojanje i dramatičan i tragičan kraj duboko obeležiti autorov životni put.

“Glavnu okosnicu izložbe, koncipirane i vođene kao svojevrsni rad u procesu, čini Babićeva, za ovu priliku namenski urađena, knjiga – scenosled koja posmatrača/čitaoca vodi kroz niz priča iz lične istorije, anegdote s pesnicima, piscima, umetnicima, političarima, prisećanja na vreme posle Drugog svetskog rata, kao i politička previranja tokom 70-ih i 80-ih godina, do poslednje decenije 20. veka koja je za nekadašnju zajedničku državu označila početak ozbiljnih političkih i društvenih potresa i promena, a za Gorana bila i početak novog, emigrantskog, životnog i stvaralačkog poglavlja u Beogradu“, navode organizatori postavke.

Goran Babić je pesnik, dramaturg, novinar, konceptualni umetnik i “društveno-politički radnik”. Pojavljuje se i kao autor televizijskih, filmskih, radijskih, muzičkih i novinskih projekata, kao i urednik više časopisa za književnost i kulturu, među kojima se posebno ističu “Pitanja” i “Oko”.

Pesme su mu prevođene na albanski, engleski, makedonski, rumunski i slovenački jezik, a kako kaže, sebe vidi kao “poslednjeg pisca velike jugoslovenske književnosti”. Objavio je gotovo stotinu knjiga poezije, proze, dramskih tekstova, književne kritike, kao i angažovanih i polemičkih tekstova, a njegova poezija uvrštena je u mnoge domaće i strane antologije.

Babićev književni opus, njegovo posredno ili neposredno učešće u važnim političko-književnim događajima i profesionalna bliskost sa autorima novih umetničkih tendencija, čini ga nezaobilaznim svedokom svakog temeljnijeg istraživanja književnosti i umetnosti na ovdašnjim prostorima, navode autori izložbe.