среда, мај 29, 2024

Iz Rusije proteran dopisnik španskog dnevnika El Mundo

Slične objave

Podeli

MADRID, 21. marta 2024. (Beta) – Dopisnik španskog lista El Mundo u Rusiji proteran je posle odbijanja vlasti da mu produži vizu, saopštio je danas taj list i osudio narušavanje slobode medija u toj zemlji.

Ksavijer Kolas, koji je na mestu dopisnika u Moskvi 12 godina, morao je juče da napusti zemlju u roku od 24 časa pošto nije dobio dokument “neophodan” za rad u Rusiji, napisao je njegov list.

Obavestio ga je neki državni funkcioner da treba da napusti zemljei i zapretio mu da će biti “problema” ako ne ode pre isteka radne vize, piše list koji na dve stranice danas piše o tom proterivanju.

Kako se navodi, Kolasa su poslednjih meseci u kući posetili policajci i tražili od njega da prekine da izveštava o protestima supruga ruskih vojnika, što je, kako dodaje list, “jedan od retkih vidljvih znakova nezadovoljstva prema ratu” u Ukrajini.

Kolas, koji je upravo objavio knjigu pod naslovom “Putinistan”, o svojih 12 godina provedenih u Rusiji, poručio je preko mreže X da se “ni zbog čega ne kaje”. “Samo sam radio svoj posao, javljao šta se dogodilo, razgovarao sa ljudima koji pate zbog toga i objasnio ko je odgovoran za to što se dogodilo”, napisao je novinar.

Više stranih novinara primorano je da napusti zemlju i bili su zastrašivani.