субота, јун 22, 2024

Italijanski sindikalci: Nikad više fašizam!

Slične objave

Podeli

RIM, 16. oktobra 2021. (Beta-AP) – Desetine hiljada Italijana okupile su se danas u Rimu na demonstracijama protiv jačanja fašizma u zemlji, nedelju dana nakon što su desničarski ekstremisti upali u sedište vodećeg italijanskog sinidkata.

Protest su predvodili sindikalni lideri, pod sloganom “Nikad više fašizam”, a organizatori tvrde da se okupilo oko 100.000 ljudi. Neki demonstranti su mahali transparentima s natpisom “Si Vax” (Da vakcinama), kao vid suprotstavljanja desničarskim ekstremistima koji su 9. oktobra upali u sedište vodećeg italijanskog sindikata CGIL u Rimu.

Desničari su tada demolirali sedište tog sindikata dok su protestovali zbog uvođenja kovid propusnica na radnim mestima. Ta mera, koja je stupila na snagu juče, za ulazak na radno mesto zahteva dokaz o vakcinaciji ili oporavku od infekcije ili negativan test na korona virus ne stariji od 48 sati.

Lider CGIL Mauricio Landini uporedio je na današnjem protestu upad desničara u sedište sindikata sa napadima iz 1921. godine koje je tada novoformirana Nacionalna fašistička partija izvodila protiv sindikata. Lider fašista Benito Musolini došao je na vlast naredne godine.

Vođa sindikata CISL Luiđi Sbara kazao je da prošlonedeljni napad ekstremne desnice, na čelu sa strankom Nova snaga (Forza Nuova), “nije ostavio drugi izbor” osim dolaska na protest “ujedinjenih protiv svih oblika fašizma”.

Sbara je od vlasti zatražio brzu zabranu rada stranke Nova snaga.