недеља, мај 19, 2024

Istraživanje: Samo šest odsto Srba smatra da je Rusija odgovorna za rat u Ukrajini

Slične objave

Podeli

PRIŠTINA, 16. aprila 2024. (Beta) – Međunarodni republikanski institut (MRI) objavio je rezultate istraživanja prema kojima se za tri zemlje zapadnog Balkana, Kosovo, Albaniju i Bosnu i Hercegovinu, Srbija vidi kao najveća pretnja, dok Srbija kao najveću opasnost vidi Sjedinjene američke države (SAD).

Prištinska agencija Telelgrafi.com prenosi da, prema rezultatima istraživanja, na Kosovu većina od 83 odsto vidi Srbiju kao pretnju, a sledi Rusija sa 8 odsto. U Albaniji 36 odsto građana vidi Srbiju kao pretnju, a sledi Rusija sa 32 odsto.

I u BiH 27 odsto građana smatra da im Srbija predstavlja pretnju, a slede SAD sa 20 odsto i Rusija sa 15 odsto, piše Telegraf.

Istraživanje je pokazalo da Srbija vidi Sjedinjene Američke Države kao opasnost, 36 odsto građana Srbije izjavilo je da SAD vidi kao važnu pretnju svojoj zemlji, 18 odsto kao opasnost smatra Albaniju i 10 odsto Kosovo.

I u Crnoj Gori, 19 odsto građana vidi SAD kao pretnju, a slede Rusija sa 17 odsto i Srbija sa 10 odsto.

Za 23 odsto Makedonaca Bugarska je najveća pretnja njihovoj zemlji, a slede Rusija sa 12 odsto i Kosovo sa 10 odsto.

Na pitanje koju zemlju smatrate najvažnijim saveznikom za svoju zemlju, 80 odsto građana Kosova vidi Sjedinjene Američke Države, zatim Albaniju.

I u Albaniji, 56 odsto vidi SAD kao svog najvažnijeg saveznika, a zatim Italiju sa 10 odsto.

Srbija po tom istraživanju kao najvažnije saveznike vidi Rusiju i Kinu.

U istraživanju MRI je bilo i pitanje o ratu u Ukrajini i ko je najodgovorniji za tamošnji sukob.

Građani Kosova, njih 73 odsto, odgovorilo je da je Rusija odgovorna za rat u Ukrajini. Isto misli i 56 odsto građana Albanije.

U Srbiji za to krive Zapad i Ukrajinu. Samo šest odsto Srba smatra da je Rusija odgovorna, dok 43 odsto krivi Zapad, a 36 odsto Ukrajinu.