среда, фебруар 21, 2024

Inspekcija jutros zabranila rad kineske fabrike za reciklažu plastike u Perlezu

Slične objave

Podeli

Inspekcija za zaštitu životne sredine u Zrenjaninu jutros je privremeno zabranila rad kineske fabrike za reciklažu u Perlezu zbog pritužbi gradjana na zagadjenje, rekao je agenciji Beta zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac.

“Jutros u 9.30 naložena je obustava rada dok se ovi problemi ne reše. Inspekcija je uočila da postoje odredjena odstupanja na osnovu izveštaja koji je uradjen i danas je doneto rešenje s ciljem da investiror ispuni sve nepravilnosti koje je inspekcija evidentrirala”, rekao je on.

Santovac je rekao da je danas na terenu i Vodna inspekcija i inspekcija Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu i šumarstvo i da se i od njih očekuje izveštaj, a da je kineski investitor primio obaveštenje i da će postupiti po tom obaveštenju.

“Oni su svesni problema, a želja je da zajednički radimo na rešenju tog problema. Nama je u interesu svako radno mesto, ali isto tako želimo da sačuvamo životnu sredinu i da se poštuju sve mere koje su propisane i tako ćemo funkcionistai u narednom periodu”, rekao je još Santovac.

U obrazloženju rešenja inspekcija je navela da je nalog za vanredni inspekcijski nadzor dat nakon što im se obratilo sedamdeset gradjana sa predstavkama koje se odnose na pojavu neprijatnih mirisa nastalih radom postrojenja za skladištenje i tretman otpadne plastike.

Inspekcija je navela da se kineskom investitoru privremeno zabranjuje obavljanje tehnološkog procesa ektruzije i granulisanja mlevene plastike, kao i rad uredjaja za prečišćavanje otpadnih gasova iz postrojenja za tretman otpadne plastike.

Zabrana se primenjuje do dostavljanja rezultata ispitivanja koji dokazuju da nema štetnog uticaja na životnu sredinu, odnosno dok se ne ispita efikasnost postrojenja odnosno uredjaja za smanjenje emisije.

Meštani Perleza i aktivisti navode da su zbog rada tog postrojenja zatrovani voda i vazduh, kao i kanal za navodnjavanje koji se sada zatrpan smećem, a kako su ukazali, ugrožena je i crpna stanica pomoću koje se celo selo snabdeva vodom, a koja je na samo stotinak metara od fabrike.

Kompanija “Feitiansuje” bavi se proizvodnjom proizvoda od plastike i preradom plastike u nekadašnjim pogonima firme “Begej-plast” iz Perleza.

Prilikom potpisivanja ugovora o kupovini te firme, 2018. godine naveli su da u prvih godinu dana investirati 500.000 evra, od toga, 180.000 evra u fabriku i oko 350.000 u mašine i zaposliti čak 100 radnika.

Mihajlović: Zatvoren rudnik Jama kompanije Zidjin zbog zaštite životne sredine

Rudnik Jama u Boru, koji pripada kompaniji Zidjin, zatvoren je u cilju zaštite životne sredine i inspekcija im je naložila da ne mogu da rade ništa bez odobrednja Ministarstva rudarstva i da moraju da imaju sve potvrde od Ministarstva životne sredine, izjavila je danas ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

 

(Beta)