петак, јул 12, 2024

Inicijativa “Kreni-Promeni” organizovala marš na Sajam

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 10. decembra 2023. – U organizaciji inicijative „Kreni-Promeni“ danas je održan “Marš za Sajam”, sa namerom da se sačuva Beogradski sajam čije je rušenje, i iseljenje u Surčin, ranije najavljeno.

Građani su se okupili (u pet do dvanaest) kod parka Manjež gde su zbog stambenog kompleksa bivšeg fudbaleza Crvene zvezde Dejana Stankovića srušene predratne stambene zgrade kao i Građanska štedionica, koje su do prošle godine bile pod kulturno istorijakonm zaštitom.

Govoreći o važnosti toga da Sajam ostane na mestu na kom jeste, arhitekta Andrej Josifovski Pijanista rekao je da je to celina koja spada u duh mesta, te da bi šteta bila – višestruka. „Jedna od prvih lekcija koju studenti uče je koliko je važno poštovati duh mesta. Mislim da je želja svih njih da unište sve to, i žele da ostave svoje simbole“, kazao je Josifovski.

Okpuljenima se obratio i lider inicijative Kreni-Promeni Savo Manojlović. „Ljudi će čitati u knjigama i pričaće da je vlast ubeđivala građane da treba da postoje gradovi bez zelenila. Da treba da imamo Srbiju bez reka, i da je luksuz u 21. veku tražiti čist vazduh“, kazao je Manojlović. Govorila je i glumica, rekavši: „Mi smo sada na pravoj strani istorije. Ovo je samo početak“ uz poklič „Sajam je naš – od Sajma marš!“.

M. M.