среда, јул 24, 2024

IN MEMORIAM: Momčilo Vukotić (1950-2021)

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 3. decembra 2021. – Dugogodišnji fudbaler Partizana i jugoslovenski reprezentativac Momčilo Moca Vukotić preminuo je u 72. godini posle duge i teške bolesti.

Rođen je 2. juna 1950. godine u Beogradu. Prošao je sve selekcije crno-belih a prvotimac je postao odmah nakon punoletstva.

Za Partizan je odigrao 791 utakmicu i postigao 339 golova. Za reprezentaciju Jugoslavije ovaj fudbalski velemajstor odigrao je svega 14 utakmica. Nakon završetka aktivng igranja tokom jedne sezone kao trener je vodio Partizan i osvojio prvenstvo Jugoslavije (1989), potom je radio u Panioniosu, Apolonu, Salamisu, Etnikosu, Кonstanci, PAOKU, Levadijakosu, a bo je i selektor reprezentacije Кipra. U veteranskim danima vratio se u Partizan i vodio brigu o omladinskoj školi.

Dževad Prekazi, njegov dugogodišnji saigrač i takođe fudbalski umetnik trenutno je izvan zemlje i žali što nije u mogićnosti da se oprosti od prijatelja. Za portalforum.rs Preki se prisetio jedne utakmice Partizana i Dinama u Zagrebu 1977. godine. “Moca je imao tako otečen zglob na nozi da je navukao kopačku dva broja veću. Šjor Biće (Ante Mladinić) kaže: ‘Ajme, Moco, kako ćeš sa tim zglobom’, strah ga je bilo da ne bude još gore. Zagrevamo se na pomoćnom delu Dinamovog stadiona iza semafora i Moca mi se žali kako će da trči u velikoj cipeli. Kažem mu da skine bandaž i obuje svoj broj…

Skinuo je zavoj i izdržao svih devedeset minuta. Tako se iskazuje ljubav prema klubu, koji njemu tu ljubav nije uzvratio. Prekazi kaže da Vukotiću (Partizan) treba da podigne dva spomenika, jedan ispred JNA (stadiona), “gde sede glavešine”, a drugi na Teleoptiku jer sadašnje generacije (on dugo nije hteo da svrati u Klub, ističe Prekazi) ne znaju ko je bio Moca. “Bio je malo prgav, ali tako divan i veliki čovek! Jednom me je nešto kritikovao i kada ga je prošao bes kaže: ‘Izvini, Preki!’ Bio je, ipak, sedam godina stariji od mene, ali taj plemić je umeo i da se izvini. Ljudina, veliki čovek. Rekao sam mu da može i da me počupa za uši, jer sam, dok je moj brat Ljuan Prekazi igrao za Partizan – sakupljao sličice sa Mocinim likom. Tužan sam!”

Meni se baš ne da. Svojevremeno sam molio Božu Koprivicu da se poklonim Milanu Galiću, ali je legenda ubrzo otišla s ovog sveta. Sa Vukotićem je bilo slično. Prekazi je planirao susret… Kao mali, najmanji navijač Mančeste junajteda bio sam nameren da ga pitam da li je tačno ono što se godinama prepričava po beogradskoj fudbalskoj čaršiji, da je jednom prilikom pred večiti derbi u svlačionicu Partizana s vrata Vladislav Bogićević (Crvena zvezda) rekao “Ćao trkači”, malo zastao i potom glasnije rekao “Ćao i tebi, Moco, majstore!”

Dragan Banjac