среда, мај 22, 2024

Hrvatska: Na letovima aviona unutar Šengena od danas bez graničnih kontrola

Slične objave

Podeli

ZAGREB, 26. marta 2023. (Beta) – Na aerodromima u Hrvatskoj od danas su ukinute granične kontrole putnika na letovima unutar šengenskog prostora.

Hrvatska je 1. januara postala članica Šengena čime su ukinute kontrole na unutrašnjim kopnenim i morskim granicama. Primena šengenskih pravila na aerodromima iz tehničkih razloga bila je najavljena za 26. mart, kada je i početak letnjeg reda letenja.

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je s današnjim danom devet međunarodnih aerodroma u Hrvatskoj počelo punu primenu Šengenske pravne tekovine. To su aerodromi u Zagrebu, Dubrovniku, Splitu, Zadru, Puli, Rijeci, Osijeku, na Malom Lošinju i na Braču.

U saopštenju MUP Hrvatske se ističe da će od ukupnog broja putnika u vazdušnom saobraćaju u proseku 70 odsto biti putnici unutar Šengena, a 30 odsto van tog prostora. Izuzetak je aerodrom u Dubrovniku gde je podjednak broj obe grupe putnika.

MUP dodaje da će na aerodorima biti ostvareni svi tranzicijski planovi i obavljena sva potrebna infrastrukturna prilagođavanja u cilju definisanja tokova putnika, odnosno odvajanja Šengen i Non-Šengen letova.