субота, јул 13, 2024

HAOS U STUDIJU INFORMERA: Burna rasprava gostiju oko Kosova i Rezolucije o Srebrenici

Slične objave

Podeli

Zoran Vuletić, predsednik Građansko demokratskog foruma i politikolog Ognjen Gogić gostovali su u “Info danu” Informer TV. Oni su, između ostalog, govorili o ulasku takozvanog Kosova u Savet Evrope, kao i o Rezoluciji o Srebrenici.

Vuletić je uveren da “neko mora da dođe i reformuliše srpski nacionalni interes”.

– Ne iznenađuje me stav Makedonije, ona je odavno priznala Kosovo. Mislim da je toliko loših poteza i razbijenih glava na barikadama… Toliko toga se dogodilo i ko je tu pobedio? Na kraju imamo epilog da se ljudi slobodno kreću sa RKS tablicama, a rekao sam da je to davno trebalo primeniti. Srbija i srpska politika izdali su Kosovo onog momenta kad su 1998. godine krenuli u sukob sa svojim albanskim stanovništvom. Ne možemo večito da budemo taoci Miloševićeve i Šešeljeve politike iz devedesetih godina. Mora da dođe neko i da reformuliše srpski nacionalni interes. Da su političari nakon petog oktobra konstatovali ovo što ja sad govorim, mi bi danas živeli u potpuno drugačijoj Srbiji. Valjda je normalno da pristojan čovek ne pristane na ratne zločine koji se čine u ime srpstva. Ljudima u Srbiji je konzerviran mozak u odnosu na devedesete godine. Ja mislim da se stavovi opozicije i aktuelne vlasti ne razlikuju. Kosovo je “de fakto” nezavisno i moje mišljenje, niti bilo čije, to ne menja – navodi Vuletić.

Foto: Britanica

On je izneo svoje mišljenje o ratnom zločinu u Srebrenici, za koji je uveren da je zapravo “genocid”.

– Nemam ja šta da mislim, dokazano je više puta na sudovima da je u Srebrenici bio genocid. U predlogu teksta rezolucije ne piše da je narod genocidan. U moje ime, niko nije imao pravo da ide u Srebrenicu i pobije preko osam hiljada ratnih zarobljenika. Ratko Mladić je par dana pre tog užasnog čina rekao da je vreme da se osvetimo Turcima za sve što su nam činili 500 godina. Srbi bi trebalo sami sebi da učine najveću uslugu i pokrenu tu inicijativu o Srebrenici – kaže Vuletić.

– 1999. godine su Ujedinjene nacije stavile Kosovo pod svoju upravu. Mnogo toga što je urađeno sa tih drugih strana, pre svega međunarodne zajednice, nije bilo principijelno i pravljeni su presedani. Postavlja se pitanje kako je Kosovo uopšte moglo da postavi jednostranu nezavisnost? Kako su zapadne države mogle da ga priznaju i naprave presedan na taj način? Kakve god greške da su napravljene s ove strane, to ne znači da neko ima blanko ček da radi šta god hoće. Zbog Kosova se prave presedani. Teško da baš može da se opravda to. Mi imamo zaista legitimne razloge da se protivimo tome da Kosovo postane član Saveta Evrope. Ukoliko je Kosovo priznato, onda bi i Palestina trebalo da bude, ali nije, zbog dvostrukih aršina. Ja mislim da i vlast i opozicija treba da pokažu neku konstruktivnost u međusobnim odnosima. Neko treba da popusti i da pokaže dobru volju – navodi Gogić.

Politikolog je mišljenja da Rezolucija o Srebrenici nije previše vezan za sam ratni zločin.

– Ta rezolucija koja se sada usvaja nema prevelike veze sa Srebrenicom, niti sa žrtvama tamo, već s politikom – poručuje Gogić.

Kompletno gostovanje pogledajte u video-snimku: