уторак, фебруар 27, 2024

Gugl prekinuo pristup uputstvima za glasanje ruskog opozicionara Navaljnog

Slične objave

Podeli

MOSKVA, 19. septembra 2021. (Beta-AFP) – Američki tehnološki gigant gugl (Google) blokirao je pristup za dve liste i dva videa gde se predstavljaju preporučeni kandidati zatvorenog ruskog opoziconara Alekseja Navaljnog na parlamentarnim i lokalnim izborima u Rusiji.

Grupe koje podržavaju Navaljnog optužile su sinoć Gugl da je u Rusiji blokirao dve liste kandidata na izborima u toj zemlji koji će biti završeni danas, objavljene na servisu Gugl Docs. Jutros su ti dokumenti bili nedostupni, konstatovali su novinari Frans press u Moskvi.

“Žao nam je ne možete pristupiti tom elementu jer ne poštuje naše uslove upotrebe” navedeno je u poruci Gugla. Na Tviteru tim ruskog opozicionara takođe je objavio dve veze sa video snimcima blokiranim na Jutjubu, vlasništvu Gugla, u kojima se takodje pominju kandidati koje preporučuje Navlajni.

“Ovaj sadržaj je blokiran na domenu vaše zemlje na zahtev vladinih struktura”, navedeno je jutros u porukama kojima se blokira pristup tim video snimcima. Tim Navaljnog juče je saopštio da je od Gugla dobio uputstvo da povuče te dve liste, posle zahteva u tom smislu od ruskog regulatornog telekom tela Roskomnadzor.

Pristalice Navaljnog koji je u zatvorz od januara, pokrenuli su aplikaciju “Pametno glasanje”, osmišljenu sa ciljem da biračima ukazuje koji učesnici izbora imaju najveće šanse da poraze kandidate vladajuće Jedinstvene Rusije. U prošlosti ta taktika je imala određen uspeh, posebno za vreme izbora u Moskvi 2019. godine. Ali ruske vlasti koje su u junu zabranile organizacije Navaljnog zbog “ekstremizma” poslednjih meseci su se usmerile na blokiranje svih pristupa takvim uputstvima za glasanje.

Gugl i Epl su već u petak popustili i prihvatili da iz svojih onlajn prodavnica povuku mobilnu aplikaciju “Pametno glasanje”. Pristalice Alekseja Navalljnog tada su optužile dve kompanije da su “popustile pred ucenama Kremlja”. Servis kriptoporuka Telegram, jako popularan u Rusiji, takodje je juče ukinuo automatski softver (bot) prema kome bi glasači automatski mogli da dobijaju ova uputstva za glasanje.

Stranka Jedinstvena Rusija, lojalna predsedniku Rusije Vladimiru Putinu, gotovo izvesno će ostati dominantna u Državnoj dumi, donjem domu parlamenta, ali neke projekcije ukazuju da bi mogla da izgubi dvotrećinsku većinu, potrebnu za promenu Ustava.

Komunisti, koji u parlamentu uglavnom podržavaju inicijative Kremlja, mogli bi da preuzmu određen broj glasova birača razočaranih u Jedinstvenu Rusiju.