понедељак, јул 22, 2024

Građanski demokratski forum bez kandidature za beogradske izbore

Slične objave

Podeli

Ne želimo da se pomirimo sa ishodištem koje se, nažalost, nameće da Srbija zaslužuje vlast kakvu ima, u ovom ili onom obliku. Imajući u vidu da prava građanska, demokratska, proevropska alternativa tek treba da se gradi, nastavljamo naš rad na njenom jačanju, povezujući se sa istomišljenicima, organizacijama i pojedincima iz Srbije i regiona, navodi se u saopštenju za javnost Građanskog demokratskog foruma

BEOGRAD, 14. marta 2022. – Građanski demokratski forum saopštava da na narednim izborima neće učestvovati, što nije bila volja i namera ove organizacije već sticaj nepovoljnih, objektivnih okolnosti.

Povećanje broja neophodnih potpisa pred same izbore sa hiljadu na tri hiljade za grad Beograd, neminovno dovodi u nepriliku svaku manju i novu političku organizaciju, bez obzira na njene programske i kadrovske potencijale.

Nema sumnje da su izborni uslovi promenjeni namerno, neposredno pred raspisivanje izbora i da to objašnjava autoritarnu nameru vlasti da eliminiše konkurenciju. Žao nam je što lista odličnih pojedinaca, sastavljena za beogradske izbore, neće biti u konkurenciji sa ostalim takmacima i što će birači ostati uskraćeni za stvarnu, konstruktivnu, alternativnu opciju.

Uz otežavanje uslova koji se odnose na broj potpisa kojim je uslovljena kandidatura i odnos medija prema autentičnim i programski jasno profilisanim političkim organizacijama nije bio korektan i nije omogućavao javnu artikulaciju dosledne politike. Mesecima unazad bilo je vidljivo da organizacija koja ima potpuno definisane stavove i o najtežim pitanjima naše prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, kao što su pitanja Kosova, odnosa u regionu, odnosa prema Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori, ulaska u Evropsku uniju, osude ruske agresije na Ukrajinu, nema dovoljno medijskog prostora i mogućnosti za promociju.

Građanski demokratski forum, svestan okolnosti i dominantnog stanja svesti u današnjoj Srbiji, nije obeshrabren i ima nameru da nastavi političko delovanje na istim programskim načelima kao i do sada, ne podilazeći pragmatizmu, populističkom duhu i naglašenim partikularnim interesima.

Ne želimo da se pomirimo sa ishodištem koje se, nažalost, nameće da Srbija zaslužuje vlast kakvu ima, u ovom ili onom obliku. Imajući u vidu da prava građanska, demokratska, proevropska alternativa tek treba da se gradi, nastavljamo naš rad na njenom jačanju, povezujući se sa istomišljenicima, organizacijama i pojedincima iz Srbije i regiona, navodi se u saopštenju za javnost Građanskog demokratskog foruma.

M. Markov