петак, мај 24, 2024

Fon der Lajen: Znam da ćete se uskladiti sa spoljnom politikom EU do kraja godine

Slične objave

Podeli

Pozivamo sve, uključujući i Srbiju da nam se priključi u zajedničku nabavku gasa, kako bismo mogli da zajednički postignemo što bolje rezultate po pitanju cene, i vi ovde u Srbiji pogođeni ste kao i mi u EU, poručila je Usrusla fon der Lajen, u Nišu.

Zato imamo kratkoročnu podršku zapadnom Balkanu, to je 160 miliona evra trenutne budžetske podrške koja će biti upućena, i mislim da je ovo apsolutno neophodno, kako bi Srbija mogla da podrži ugrožene pripadnike svog društva i ugrožena preduzeća, ali to nije trajno rešenje, dodala je.

Zato je dragi predsedniče, dragi Aleksandre važan i drugi deo a to je 500 miliona nepovratne pomoći, ulaganje u trajni interkonektor kroz Bugarsku, kako bi mogli jedni drugiima da pomognemo i kako se ne bi našli u uskim grlima, navela je Fon der Lajen.

Drugo, želimo da podržimo Srbiju i da izgradi energetski efikasnu bolnicu u Tiršovoj, gubimo mnogo od grejanja kroz zgrade koje nisu energetski efikasne, ova bolnica treba da se završi do 2025. godine, poručila je predsednica EK.

Treći korak je izgradnja gasnog interkontektora između Srbije i Severne Makedonije kojim će biti kompletirani naši projekti, istakla je. Ova energetska kriza dolazi od strašnog rata koji Rusija vodi protiv Ukrajine, i zato je izuzetno važno za EU da još više ulaže u ZB, jer su to investicije za budućnost, za mir, za prosperitet našeg zajedničkog kontineta, poručila je gošća iz Brisela.

EU će ostati najveći politički i ekonomski partner Srbiji, Srbija je jedan od partnera koji je najviše napredovao ka EU, i zato želimo da podržimo vaše dalje korake, svi ih znamo, govorimo o nezavisnosti pravosuđa i borbi protiv korupcije, istakla je.

Zahvaljujem se na vašoj najavi predsedniče da će politika Srbije biti usklađena sa politikom EU do kraja godine, poručila je Ursula fon der Lajen. Ona je rekla i da pozdravlja najavu da će vizna politika Srbije biti usklađena sa politikom EU do kraja godine, i pozvala na usklađivanje spoljno-bezbednosne politike.

Na kraju ali ne i najmanje važno, večeras ćemo imati bilateralni sastanak, ali ako mogu da kažem šta mi je jaka želja, to je napredak između Srbije i Kosova, iz iskustva znamo da jedino kroz dijalog mogu da se reše konflikti i ide napred, napomenula je.

Znam da je budućnost Srbije u EU, Unija nije kompletna bez Srbije, delimo posvećenost i nastaljvamo zajednički da radimo, navela je predsednica EK.

Draga Ursula, veoma sam srećan, što vas drugi put dočekujemo u Nišu, večeras ćemo biti u Beogradu, ali sam srećan što ste drugi put u Nišu, prethodni put smo najavljivali železničku prugu, mislim da to znači ljudima na jugu Srbije, rekao je nakon toga u obraćanju predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Hoću lično da vam se zahvalim znajući koliko vam je „lepo“ kad dolazite na Zapadni Balkan i slušate sve naše svađe, ali vam upravo zbog toga hvala, dodao je Vučić. Ne znam da li su svi ljudi shvatili šta je rekla predsednica Fon der Lajen, ali upravo je rekla da ćemo dobiti dirketnu pomoć, za nas je to velika pomoć, ali beskrajno Vam hvala i poreskim obveznicima EU, hvala Vam i za važne infrastrukturne projekte, posebno kada je reč o transmijskim za gas, napomenuo je.

Mi do pre tri godine nismo imali ni jedan gasovod, samo onaj koji dolazi do Pančeva, gradimo do Zaječara, sada i do Bugarske, hvala vam što dajete 50 miliona od 80 miliona evra koji nam treba za taj do Bugarske, želim da se zahvalim i (Emanuelu) Žiofreu zbog pomoći u gradnji brze pruge od Beograda do Niša, ta cena je skočila u nebo, poručio je predsednik Srbije.

Najmanje nam je stalo do bilo kakvih eskalacija i problema, istakao je Vučić osvrćući se na situaciju na Kosovu, podsećajući na svoje jučerašnje obraćanje o položaju u koji je Srbija stavljena, gde joj se ne nudi kompromis. (Danas online)