Vjekoslav Madunić
U Zagrebu, u Češkom domu održana je promocija vinarije Vinum Academicum koja je sastavni dio Fakulteta za turizam i ruralni razvoj iz Požege.
Vinarija je započela sa radom još krajem devedesetih u okrilju visoko školske ustanove. 2004.godine kupljen je vinograd vinara Klesingera a općina Kaptol je poklonila 4.35 ha zemljišta za sadnju novih vinograda. Vinogradi su sađeni 2006. za bijele sorte i godinu kasnije za crne na području Podgorja iznad Vetova. Nadmorska visina je 220 do 240 metara za bijele sorte i od 310-do 350 za crne. Tlo je izrazito skeletna gdje su zasadi crnih sorti a bijele su na terenima gdje prevladava pseudoglej (male je plodnosti, uvjetovano periodičnim vlaženjem oborinskih voda). Zajedno sa 1 hektarom sađenim klonskim selekcijama graševine 2020., vinarija danas ima oko 7.5 hektara vinograda sa prosječnom godišnjom proizvodnjom od oko 35 000 litara vina. Ima dosta sortimenata: od bijelih to su graševina, chardonnay, pinot bijeli, pinot sivi, muškat žuti i sauvignon blanc (oko 250 trsova). Crne sorte: cabernet sauvignon, merlot, syrah, pinot crni i oko 300 trsova zweigelta. Vinarija osim neophodnih rostfraj tankova za odležavanje bijelih sorti koristi slavonski hrast i manji dio u bagremu a za crne sorte većim dijelom slavonski i francuski hrast. U vinariji proteklih godina uz enologa Josipa Mesića su suradnici Jasna Del Vechio, Ivan Malčić, Daniel Klemenić. Vina se nalaze u distribuciji Vrutka, prodaja je i u dućanu u Požegi te dostavom.

Na promociji smo kušali osam vina: 1.Graševina 2024 12% alkohola 2.Graševina Academia 2021 14.5 3.Chardonnay 2021 14.5 4.Muškat žuti 2024 12.5 5.Merlot 2020 14.5 6.Cabernet sauvignon 2019 15.0 7.Pinot IB 2018 15.0 te 8.Graševina ledena berba 2011.
Ovdje ću iznijeti analizu nekih vina. GRAŠEVINA 2024 sa 12% alkohola i kioselinom od 6.5 g/L je pobrala opće simpatije nazočnih. Lijepe, žive žuto zelenkaste boje, bistro, pitko vino.Osjeća se sortni miris najviše jabuka, a ima herbalnih i cvjetnih tonova. Razigrana živa kiselina od 6.5 g/L daje joj svježinu a vino je već sada zrelo za tržište. Komentar iz radionice: krasno mlado, zaokruženo vino sa izrazitim mirisom i mineralnošću. Lugarić ga predlaže kao aperitivnu zamjenu pjenušcu ako se tako odlučite. Uz ovo vino gastronomski odgovara bijela riba (pastrva i morske ribe) i snack salata (rajčica,tikvice i mozzarela vodene bivolice).
GRAŠEVINA Academia 2021 14.5 % alkohola je sortno vino drugačijeg izričaja. Treba uzeti u obzir da se u podrumu eksperimentira sa drvom i zbog studenata. Uz već naznačene sortne karakteristike kod analize mlade graševine osjeti se veći utjecaj drva na nosu kao i u ustima, boja je zlatno žuta, kristalno bistro. Vino je čisto tehnički odrađeno, nema stranih mirisa. Zaključak-vino koje traži hranu, jedno od predloženih jela je- File pastrve u umaku od graševine na pireu od cvjetače i ili pureći file u umaku od hrena sa domaćim njokima.

MUŠKAT žuti 2024 12.5 %alkohola 5.4 kiselina i 55 g/L šećera je vrlo dobro uravnoteženo mlado vino. Žućkasto sa zelenim nijansama, sortno muškatno prepoznatljiva mirisa i mirisa oskoruše. U ustima se osjeti ostatak šećera (55g.) ali ima skladnu kiselinu što ga čini živahnim ali ne preslatkim.Moglo bi se reći ,s obzirom da većina muškata kod nas dolazi iz Istre i Međimurja, da je ovaj slavonski u rangu boljih iz spomenutih Regija. Uz ovo vino u području delikatesa mogu biti slastice na bazi žutog voća -tart od kruške, dinja, pita i štrudla od jabuke, chees cake… Međutim može se poslužiti i sa glavnim jelom, primjerice Kraljevske kozice sa sokom od limete u tempuri. Ili kozice u woku sa povrćem ili tartar od svježih krastavaca.
CABERNET sauvignon 2019 15% alkohola 6.0 kiseline i 1.3 g. ostatak šećera je suho, sortno prepoznatljivo vino, sa intezivnim mirisom i okusom zrelog bobičastog voća aronija, kupina, borovnica…U ustima ima lijepu svježinu nakon punih pet godina, zrelo, lijepo usklađeno vino. U podrumu su kombinirali slavonski hrast sa otprilike 1/5 francuskoga. Vino je u drvetu odležalo punih 18 mjeseci. Podsjetimo francuski hrast će vinu dati eleganciju a slavonski jače tanine odnosno tijelo. Gastronomska preporuka je-Lungić u umaku od šumskih gljiva ili zec u umaku sa njokima.

GRAŠEVINA -ledena berba 2011. 11.1 alkohol 4.8 kiselina i 214 g. ostatak šećera je vino koje se dobija samo u određenim klimatskim godinama, podsjetimo dva dana zaredom temperatura mora biti minimalno -7 stupnjeva i godina u kojoj su procijenili da će urod dati dobru graševinu. Ova iz 2011. je duboko jantarne boje sa smeđim nijansama, osjeti se botritis, miris makije, smokve, marelice. Vino je u tijelu puno, sadržajno, dobre kiseline nakon 14 godina, dugotrajnog okusa i blago gorkasto sortnog završetka. Preporuka slastice-Rapska torta.
Vina na etiketi imaju likove sa kamenih konzola nađenih na lokalitetu Rudine. Prvi puta se mjesto spominje 1210. godine u darovnici kojom kralj Andrija II Arpadović posjedom dariva templare. Ovom etiketom su u FTRR-u dali hommage povijesti svoga kraja. U Hercegovini je to napravilo više vinara a prvi je bio Josip Tolj. Opći je zaključak radionice da je više od polovine kušanih vina visoke kvalitete koja zaslužuje stručnu i još važnije tržišnu pozornost.