среда, фебруар 28, 2024

FAJON OŠTRO UDARILA NA JANŠU: “Neodgovorno ponašanje moglo bi da dovede do NOVOG RATA NA BALKANU”

Slične objave

Podeli

Neodgovorno ponašanje u vezi s takozvanim dovršetkom plana o mirnom raspadu Bosne i Hercegovine, moglo bi da dovede do novog rata na Balkanu, poručila je evroparlamentarka Tanja Fajon, komentarišući navodno postojanje “non pejpera” slovenačkog premijera Janeza Janše.

– I mene su ovih dana preplavili pozivi i brojne zabrinute poruke iz BiH, koje upozoravaju na to da premijer Janša pokušava dovršiti plan Milošević-Tuđman za formiranje velike Srbije i Hrvatske predlogom za mirni raspad BiH. Takvo neodgovorno ponašanje moglo bi dovesti do novog rata na Balkanu – napisala je Fajon.

Ona je nakon informacija o “non pejperu” putem Twittera pitala Janšu da objasni šta se nalazi u tom dokumentu koji bi Slovenija trebalo da preda predsedniku Evropskog saveta.

– Ako su izveštavanje bh. medija i izjave diplomata u regionu istiniti, to može biti vrlo štetno za Sloveniju – smartra Fajon.

Poslednjih dana političku scenu Bosne i Hercegovine trese drama u režiji rukovodstva Republike Slovenije, koje ima viziju “dovršetka raspada Jugoslavije”, odnosno promena granica na Balkanu.

Slovenija će od 1. jula da preuzme predsedavanje Evropskom unijom, a slovenački premijer Janez Janša navodno planira da na dnevni red nametne određenu viziju “dovršetka raspada Jugoslavije”.

To se tumači, kako piše Klix.ba, iz “non pejpera” koji je Janša uputio u Brisel i koji podrazumeva promene granica, odnosno otcepljenje Republike Srpske i prekrajanje granica u Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji i Albaniji.

 

Nakon te informacije da je premijer Slovenije uputio u Brisel neslužbeni dokument, a on zatim negirao navode, slovenački mediji javljaju da dokument verovatno postoji.

S obzirom na to da se radi o neslužbenom dokumentu, postoji velika mogućnost da tajni dokument zaista postoji, ali da je navodno dostavljen mimo uobičajenih diplomatskih kanala, navodi Klix.

Mediji u Sloveniji tvrde i da dokument nisu videli ni najviši zvaničnici Slovenije. U dokumentu se, prema spomenutom izvoru, poziva i na povratak bivšeg premijera Severne Makedonije Nikole Gruevskog u zemlju, te fokus nije samo na BiH.

Slovenski evroparlamentarci Klemen Groselj i Irena Joveva odgovorili su na sve veće glasine o planovima za mirni raspad BiH rekavši da bi Slovenija trebalo prvenstveno da podrži daljnji proces integracije zemalja Zapadnog Balkana u EU i igra ulogu iskrenog posrednika.

Član Predsedništva BiH Željko Komšić potvrdio je da je predsednik Slovenije Borut Pahor, prilikom nedavne posete BiH rekao da su sve češći glasovi u Evropi o tome da treba dovršiti raspad Jugoslavije te upitao tročlano bh. predsedništvo – “Možete li se vi u BiH mirno razići?”

Kako navodi Komšić, on i Šefik Džaferović rekli su da mirno razdruživanje nije moguće, dok je predsedavajući Milorad Dodik izneo suprotan stav.

I ova izjava naišla je na burne reakcije, pa je tako iz SBB-a rečeno kako činjenica da su članovi Predsedništva Željko Komšić i Šefik Džaferović dozvolili da se prilikom posete predsjednika Slovenije uopšte razgovara o protivustavnim i antidržavnim opcijama, kakva je “mirni razlaz”, zvanično potvrđuje da je zloćudna ćutnja Komšića i Džaferovića doživela potpuni domaći, regionalni i međunarodni fijasko, navodi Klix.

(Blic/Klix)