недеља, јул 21, 2024

EU: Kod nas nema mjesta za one koji negiraju genocid u Srebrenici i veličaju zločince

Slične objave

Podeli

Visoki predstavnik Evropske unije za zajedničku vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell i evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi pozvali su lidere Bosne i Hercegovine da odbace retoriku podjela i djeluju istinom, pravdom, povjerenjem i dijalogom.

Među nama nema mjesta za one koji negiraju genocid, pokušavaju prekrajati historiju i veličati ratne zločince“, poručili su Borrell i Varhelyi u izjavi 10. jula kojom obilježavaju godišnjicu genocida u Srebrenici.

Istakli su da zacjeljivanje rana iz prošlosti zahtijeva priznavanje i poučavanje istorijskih činjenica, odavanje počasti i sjećanje na žrtve, identifikaciju onih koji se još vode kao nestale i privođenje svih počinitelja pravdi.

Ovo je, poručuju oni, ključno za suočavanje s korijenima mržnje koja je dovela do genocida.

“Genocid u Srebrenici, prije 29 godina, jedan je od najmračnijih trenutaka u modernoj evropskoj istoriji. Naša je dužnost da odamo počast sjećanju na više od 8.300 dječaka i muškaraca koji su sistematski ubijani u brdima oko Srebrenice”, navodi se u zajedničkoj deklaraciji koju su potpisali evropski šef diplomatije i komesar za proširenje.

Borrell i Varhelyi su se u saopćenju osvrnuli na proces evropskih integracija Bosne i Hercegovine. Podsjetili su da je u martu 2024. godine Evropsko vijeće odlučilo otvoriti pregovore o pristupanju EU sa Bosnom i Hercegovinom.

Ocijenili su da je ovo ključna prilika za Bosnu i Hercegovinu da napreduje u reformama kako bi unaprijedila demokratiju, prosperitet i sigurnost za građane Bosne i Hercegovine, te približila zemlju članstvu u EU.

“Ponavljamo našu nedvosmislenu opredijeljenost za budućnost Bosne i Hercegovine u EU kao jedinstvene, ujedinjene i suverene zemlje”, poručili su na kraju.

Izvor: klix.ba