уторак, јул 16, 2024

EU da pojača saradnju sa zapadnim Balkanom

Podeli

BEOGRAD, 14. septembra 2021. (Beta) – Evropski komesar za proširenje Oliver Varheji rekao je da bi građani zapadnog Balkana mogli izazvati narednu migrantsku krizu, ako Evropa dopusti da njena obećanja o proširenju propadnu i zato je pozvao EU da pojača saradnju sa zemljama zapadnog Balkana.

U intervjuu za Mađar Nemzet, Varheji je rekao da je avganistanska kriza pokazala koliko su ozbiljne posledice ako nema čvrstine i doslednosti u geopolitičlkim odlukama, “Moramo održati obećanja zapadnom Balkanu. Za mene je to jedna od najvažnijih pouka situacije u Avganistanu” rekao je Varheji, prenela je agencija MTI.

“Zamislimo šta bi se dogodilo da se pristupni proces naših partnera sa Zapadnog Balkana još više razvuče i da se – iz nekog geopolitičkog razloga – na kraju ne dogodi ono što smo obećali”, rekao je Varheji. On je dodao da je “geografski, zapadni Balkan Evropi mnogo bliži od Avganistana” što znači da “integracija tog regiona mora biti evropski prioritet”.

Govoreći o samitu EU i Zapadnog Balkana koji je zakazan za oktobar, komesar je rekao da se raduje što će videti koji bi delovi evropskih planova za ekonomski razvoj regiona mogli početi da se primenjuju, “cilj je podržati dugoročnu stabilnost i mir u tom regionu”, dodao je.

Kada je reč o Srbiji, Varheji je rekao je da je na državama članicama EU da li će gotovo sva pristupna poglavlja biti otvorena pre kraja godine.

Za pristupanje Albanije i Severne Makedonije, Varheji je rekao da obe zemlje ispunjavaju sve kriterijume za početak pregovora o pridruživanju.

U intervjuu za Mađar Nemzet Varheji se založio i za “novu vrstu partnerstva” EU sa Turskom i u ekonomskoj saradnji i po pitanju zajedničkog rešavanja migrantskog pitanja.
Govoreći o situaciji u Avganistanu i naporima za sprečavanje novog talasa migranata, Varheji je ukazao da je ključna razlika od situacije iz 2015. to što sada još nije kasno da se kriza spreči. “To zahteva da preduzmemo prave korake, izvučemo pouke iz 2015 i koncentršemo se na prevenciju”, rekao je Varheji.