петак, мај 24, 2024

Erdogan: Državljani BiH moći će u Tursku sa ličnom kartom

Slične objave

Podeli

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas u Sarajevu da će ubuduće državljani BiH u Tursku moći da ulaze sa ličnom kartom, kao i obrnutio. “Nastavljamo pružati našu razvojnu pomoć BiH i radimo na tome da se započne međusobno putovanje sa ličnim kartama između dve zemlje”, rekao je Erdogan posle sastanka sa članovima Predsedništva BiH.

On je kazao da je takva odluka doneta i da će ministri spoljnih poslova dve zemlje ispoštovati procedure, posle čega će se iz Turske u BiH i iz BiH u Tursku putovati samo sa ličnim kartama.

Sličan sporazum Turska će sutra potpisati i sa Srbijom, a ranije su to uradili sa Bugarskom.

Džaferović: BiH i Turska imaju izvanredne odnose na svim poljima

Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović izjavio je da BiH i Turska imaju izvanredne prijateljske, bratske odnose i veze, koje se ogledaju na istorijskom, ekonomskom i na kulturnom planu. “Predsednik Erdogan daje poseban ton tim odnosima. Nastavićemo da jačamo naše odnose i veze”, kazao je Džaferović posle sastanka članova Predsedništva BiH sa turskim predsednikom i delegacijom Vlade Turske.

On je naveo da su u mandatu sadašnjeg saziva Predsedništva BiH usvojeni ključni dokumenti koji se odnose na izgradnju autoputa Sarajevo-Beograd–Sarajevo, dodavši da nije urađeno sve što je moglo biti urađeno u vezi sa tim projektom, ali da se nada da dolazi vreme realizacije projekta. “Turska je Bosni i Hercegovini dala najpovoljnije uslove kada je u pitanju slobodna trgovina. Robna razmena je na 850 miliona evra, a želimo da u ovoj godini bude milijardu evra”, naveo je Džaferović.

Dodik pohvalio Erdogana

Srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je da je današnji sastanak članova Predsedništva BiH s predsednikom Turske, Redžepom Tajipom Erdoganom, jedna od retkih prilika kada članovi Predsedništva nisu bili posvađani.

“Ovo je jedna od onih važnih posjeta koje obilježe vrijeme i daje elan za rešavanje problema. Uvek napravimo pomake, važna je stvar oko ličnih karata i mi to podržavamo, kao i niz drugih pitanja do toga da se formira zajednički tim izmedju zemalja da se bavi energetikom”, rekao je Dodik novinarima posle sastanka Predsedništva BiH s Erdoganom.

Istakao je da je gost pokazao pragmatizam: “Mi znamo za emocije koje Erdogan i Turska imaju, ali pragmatizam koji se pokazao bio je potreban da se ovde stvari rešavaju. Želim da zahvalim Erdoganu, jer je on lično uticao da se BiH obezbede količine djubriva da poljoprivredna proizvodnja bude stabilna i ne bude ugrožena” rekao je Dodik.

Komšić: Turska je prijatelj BiH

Hrvatski član Predsedništva Bosne i Hercegovine, Željko Komšić, izjavio je danas da su dobri odnosi BiH s Turskom prijateljem BiH, koji ima stabilizujuću ulogu.

“Pored konkretnih stvari o kojima smo razgovarali i projektima oko kojih imamo saglasnost, jeste činjenica da su predsednik Erdgoan, kao i politika Vlade Turske retka stvar oko kojih se slažemo”, kazao je Komšić novinarima posle sastanka članova Predsedništva BiH s turskim predsednikom.

On je izrazio nadu da će se saradnja s Turskom nastaviti istim tempom i intenzitetom.

“To je dobra stvar. Svaki put kada se sretnemo, rodi se nova inicijativa”, reaa je Komšić.(Beta)