субота, јун 22, 2024

Ekološki ustanak pisao ambasadoru Francuske: Zaustavite projekat beogradskog metroa

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 24. novembra 2021. (Beta) – Pokret Ekološki ustanak i Otvorena građanska platforma Akcija u današnjem otvorenom pismu zamolili su novog ambasadora Francuske Pjera Košara da upotrebi svoj uticaj i obustavi projekat izgradnje beogradskog metroa koji bi potencijalno mogao da ugrozi vodoizvorište Makiš, a na kome rade dve kompanije iz njegove zemlje “Alstom” i “Egis”.

Kako se navodi u otvorenom pismu, od ambasadora su zatražili da “u ime evropske budućnosti Srbije i vladavine prava za koju se nesumnjivo zalaže”, nakon obustave radova otvori razgovore sa građanima i strukom – o jednom drugačijem, uistinu korisnom i značajnom projektu izgradnje metroa, koji bi beogradsko vodoizvorište i Beograd spasao od neminovne katastrofe.

“Planiranom izgradnjom metro stanice, povodom čijih se pogubnih posledica mesecima oglašavaju brojni predstavnici relevantnih institucija, univerzitetski profesori – stručnjaci iz oblasti geologije, rudarstva, hidrologije, hemije, urbanizma, arhitekture – neizbežno će dovesti do nepovratnog zagađenja podzemnih voda te ozbiljnog ugrožavanja vodosnabdevanja ogromne većine stanovnika Beograda i prigradskih područja”, navodi se u saopštenju.

Iz Ekološkog ustanka su istakli da bi vodoizvorište moglo da bude u potpunosti uništeno, ako se na Makiškom polju izgradi naselje do koga će ići metro.

“Budući da je reč o projektu koji je za građane životno ugrožavajući, motivisan isključivo interesom pojedinaca iz vrha vlasti, i koji se realizuje uz brutalno kršenje brojnih zakona Republike Srbije, s nevericom pratimo potpuni nedostatak reakcije diplomatskih predstavništava država koje u projektu učestvuju, među kojima je i Republika Francuska, a koje smatramo da bi prema Beogradu i njegovim stanovnicima morali da imaju odnos posebne odgovornosti”, ocenili su iz tog pokreta.