недеља, јун 16, 2024

Ekološki protest u Beogradu uz pesmu „Rio Tinto – marš iz Srbije“

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 15. januar 2022. godine – Nekoliko stotina građana odazvalo se danas pozivu ekoloških aktivista na blokadi autoputa kod Sava centra. Dvočasovna blokada (umesto ranije najavljene tročasovne) završena je uz horsku pesmu „Rio Tinto – marš iz Srbije“, čime su izrazili protest protiv projekta iskopavanja litijuma kod Loznice.

Teško je govoriti o masovnosti i stoga su organizatori na kraju blokade poručili da će se blokade nastaviti kao i da će sledeće subote kod Sava centra biti 10.000 duša.

Na kraju protesta u Beogradu prisutnima se obratio Aleksandar Jovanović Ćuta, ekološki aktivista i predsednik pokreta Ekološki ustanak. On je za sledeću blokadu najavio okupljanje 10.000 građana na ovom mestu. “Sledeće subote pozvaćemo na obustavu rada cele Srbije – rekao je Jovanović, zahvaljujući se građanima što su se okupili “u velikom broju”. On je rekao da je plan da se sva energija koja je rasuta po celoj Srbiji sledeće subote okupi kod Sava centra.

foto: portalforum.rs

“Ovo će da traje dok Rio Tinto ne ode iz Srbije, u „pi*ku materinu“. Svi su rokovi davno istekli, ovo je akordna stvar, zna se šta treba da urade, da obrišu Rio Tinto iz prostornog plana Srbije”, rekao je Jovanović.

Okupljeni su pevajući “Rio Tinto –  marš iz Srbije!” podržali Jovanovićev istup. Tokom blokade u Beogradu sva vozila hitne pomoći uredno su prošla kroz špalir, ali to nije pošlo za rukom vozaču crnog citroena C6 registarskih tablcva BG 1830 NL koji je pošto su ga građani opkolili na pet-šest minuta i ubeđivanja jedne dame morao u rikverc. Među novinarima je brzo razmenjena informacija da je vozač bio pod dejstvom alkohola.

Invidenata je bilo i u Preljini gde su dva automobila pokušala da probiju blokadu, ali je tuča nekako izbegnuta. Na protestu su prisutni i članovi pokreta Oslobođenje Nikola Kosović, Milan Dumanović i predsednik pokreta Mlađan Đorđević. Oni su razvili transparent na nadvožnjaku sa natpisom „Izdajnik“ i slikom predsednika Srbije Aleksandra Vučića, predsednik Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović, Dobrica VeselinovićRadomir Lazović

Nebojša Zelenović (foto: portalforum.rs)

“Ovde smo da ponovimo, ono što smo godinu i po dana govorili, a to je da iskopavanja litijuma i Rio Tinta u Srbiji – neće biti. Ovde smo da izdajniku Aleksandru Vučiću poručimo da mu neće proći ono što je obećao svojim zapadnim sponzorima, jer taj projekat treba da uništi Srbiju, ali mi smo ljudi koji mu to neće dozvoliti”, rekao je Đorđević.

Među okupljenim građanima je i profesorka BU i članica Skupštine Slobodne Srbije Biljana Stojković. “Vidimo kako se predsednik SNS odnosi prema struci – on koristi reč “stručnjaci” u pogrdnom značenju. Nama je potpuno jasno šta on misli o struci i na koji način se prema njoj odnosi. Dakle, apsolutno nije bitno šta struka govori, već šta će reći Privredna komora ili strani investitori”, kazala je Stojković.

Organizatori su ranije zatražili od vlasti da se sve potpisano sa kompanijom Rio Tinto „stavi na sto“, odnosno bude objavljeno i da se ukine uredba Vlade o prostornom planu za projekat „Jadar“.

Prema najavama, osim navedene blokade u Beogradu, blokada je bila kod Preljine, put između Požege i Kosjerića kod mesat Pesak i Ložionički most u Užicu i novo most u Šapcu.

D. B.