уторак, јул 16, 2024

DPS Vučiću: Crna Gora je nezavisna država

Slične objave

Podeli

PODGORICA, 19. juna 2021. (Beta) – Funkcioner opozicione Demokratske partije socijalista Crne Gore, Predrag Bošković izjavio je da je očegledno da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nikako da shvati da je Crna Gora nezavisna država i da odluke donosi u interesu svojih gradjana i države, a ne da bi bilo kome drugom naštetila.

 

“Pošto je gotovo nemoguće da predsednik susedne države nije video u celosti tekst Rezolucije o genocidu u Srebrenici koju je usvojila Skupština Crne Gore, očigledno namerno, a njegovi tabloidi ga u tome precizno slede, prenebregava deo Rezolucije koji eksplicitno govori o tome da se genocid ne može pripisati ni jednom narodu u celosti, već isključivo pojedincima koji su ga počinili”, navodi Bošković.

On kaže da Vučić namerno prenebregava da je Srbija, država čiji je predsednik, još 2010. godine usvojila Deklaraciju o osudi zločina u Srebrenici, u kojoj se doslovce poziva na hašku presudu i “osudjuje se zločin na način utvrđen presudom Međunarodnog suda pravde u Hagu”.

U Rezoluciji se najoštrije osuđuje genocid u Srebrenici, potvrđuje da se genocid dogodio na tlu Evrope nakon Drugog svetskog rata u kojem je stradalo preko 8.000 civila bošnjačke nacionalnosti, osuđuju pokušaji pripisivanja odgovornosti ili krivice srpskom, bošnjačkom, hrvatskom ili bilo kojem drugom narodu za genocid, zločine protiv čovečnosti ili druge zločine, jer odgovornost može biti isključivo individualna, a nijedan narod ne može biti označen kao genocidan ili zločinački.