недеља, мај 26, 2024

Dojčinović: Za godinu dana KRIK tužen 11 puta

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 2. avgusta 2022. (Beta) – Urednik istraživačkog portala KRIK Stevan Dojčinović izjavio je danas da je tužba bivše državne sekretarke u Ministarstvu unutrašnjih poslova Dijane Hrkalović 11. tužba podneta protiv ovog portala u poslednjih godinu dana.

“Praktično, u poslednjih godinu dana gotovo da nismo objavili tekst zbog kojeg nas neko nije tužio. Pritom, radi se o galeriji uticajnih ljudi koji su na neki način povezani s vlašću”, rekao je Dojčinović za list “Danas”.

Tužeći KRIK, Hrkalović je došla u društvo u kome se već nalaze vlasnik plantaže “Jovanjica” Predrag Koluvija, direktor BIA Bratislav Gašić, načelnik Odeljenja za zaštitu svedoka MUP-a Goran Živković, biznismen Bogoljub Karić, Stanko Subotić i Nikola Petrović, kao i list “Kurir“, rekao je Dojčinović.

Dojčinović je naveo da svaka od tih tužbi predstavlja takozvane SLAPP tužbe, odnosno “strateške tužbe protiv učešća javnosti”. “Sve ove tužbe imaju cilj da nas zaustave, da nas ućutkaju. Ne znam da li svi ovo rade koordinisano ili prosto vide jedni od drugih, ali svaka od ovih tužbi predstavlja teret po normalno funkcionisanje redakcije. I kada dobijemo presude u našu korist, mi zapravo gubimo, jer svaka od ovih tužni iziskuje neverovatnu količinu vremena”, kazao je Dojčinović.

On je kao primer naveo da je samo u drugoj polovini juna, u roku od dve nedelje redakcija imala osam zakazanih ročišta, od kojih je na pet morao lično da se pojavi. Dodao je da je praksa sudova da nijednu tužbu ne odbacuju “doprinela većem broju tužbi koje imaju za cilj maltretiranje medija”.

“Podnosioci tužbi u suštini ne rizikuju mnogo toga. Ako izgube postupak, oni moraju da plate sudske troškove koji ne iznose više od par hiljada evra. To je za moćne ljude mala cena za maltretiranje medija koji izveštavaju o njima”, istakao je Dojčinović.