недеља, мај 19, 2024

Dodik za četvrtak najavio usvajanje izveštaja o Srebrenici i veliki miting u Banjaluci

Slične objave

Podeli

BANJALUKA, 14. aprila 2024. (Beta) – Predsednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik zatražio je da u četvrtak, 18. aprila u Narodnoj skupštini RS bude usvojen izveštaj Međunarodne komisije za Srebrenicu.

Dodik je najavio da će posle sednice parlamenta RS, na Trgu Krajine u Banjaluci, biti održan “veliki miting srpskog naroda, sa kojeg će biti poručeno da su Srbi posvećeni svojoj slobodi i odbrani svoje budućnosti”.

On je za agenciju Srna rekao da će na tom skupu biti ukazano da su “svi oni iz srpskog naroda koji su počinili zločine u prošlom ratu osuđeni i utamničeni i da je hajka koja se vrši nad srpskim narodom prevršila svaku mjeru”.

“Sa ovog mitinga jasno ćemo poručiti da ne možemo da živimo sa Muslimanima, odnosno Bošnjacima koji nas uporno kleveću i nameću nam odgovornost tamo gdje ne postoji”, naglasio je Dodik.

Vlada RS je u junu 2021. godne usvojila Izveštaj Međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji od 1992. do 1995. godine u kojem se navodi da “u Srebrenici nije počinjen genocid”. U tom izveštaju se navodi da je “od 1992. do 1995. godine na području Srebrenice stradalo 3.500 Bošnjaka i preko dve hiljade Srba”.