петак, јул 19, 2024

Dodik u Bratuncu: Srpsku istoriju obeležilo masovno stradanje

Slične objave

Podeli

BANJALUKA, 6. jula 2024. (Beta) – Predsednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je danas u Bratuncu da je današnje okupljanje način da se ne zaborave srpske žrtve Podrinja, navodeći da je srpsku istoriju obeležilo masovno stradanje.

U obraćanju povodom obeležavanja sećanja na više od tri hiljade stradalih Srba u srednjem Podrinju i Birču pod nazivom “32 godine – zločin bez kazne”, Dodik je rekao da se za više od tri hiljade ubijenih Srba u Podrinju još čeka pravda.

Stari projekat razdvajanja Srba najvidljiviji je ovde, na Drini i to se vidi kroz istoriju”, ocenio je Dodik, dodavši da se zbog toga insistira na upotrebi termina poput “bosanski Srbi” ili “hrvatski Srbi“.

Prema njegovim rečima, zato je Svesrpski sabor, na kome je definisan pravac svesrpskog jedinstva, prekretnica, za šta je, kako je istakao, najzaslužniji predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

“Mir je za nas jedina opcija, ali to ne znači da se nećemo braniti ako budemo napadnuti”, istakao je Dodik, pozvavši okupljanja svih Srba oko Srbije i Aleksandra Vučića.

Predsednik RS ponovio je da se u Srebrenici nije desio genocid, da je brojka o više od osam hiljada stradalih Bošnjaka u Srebrenici “lažna”, s ciljem da se Srbi proglase “genocidnim narodom”, dok zločini nad Srbima ostaju nekažnjeni i njih ne priznaju pripadnici ostalih naroda u Bosni i Hercegovini (BiH).

“Jugoslavija je propala, jer nije priznala srpske žrtve. Propašće i BiH, jer ne priznaje srpske žrtve”, kazao je Dodik, ističući da su međunarodnu verifikaciju žrtve dobili samo muslimani, odbacujući Rezoluciju o Srebrenici, usvojenu u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, nazivajući je “sramnom”.

Pozvao je sve nadležne da učine sve što je potrebno kako bi 11. jula u Srebrenici bez problema bila održana komemoracija srebreničkim žrtvama.

BiH je nazvao “veštačkom tvorevinom”, koja ne može da opstane, naglašavajući da je srpski nacionalni cilj jačanje RS i Srbije.

“Poruka našim komšijama – hoćemo da živimo u miru, ali vam od RS ništa nećemo dati. Nemojte dirati naša prava. Šta hoćete, da nas iselite”, kazao je Dodik.

Na kraju je rekao da su RS i Srbija, uz Srpsku pravoslavnu crkvu, okosnica srpskog naroda, kao je to definisano i u Deklaraciji sa Svesrpskog naroda.

Današnji pomen u Bratuncu je organizovan povodom 32 godine od velikog stradanja Srba na Petrovdan 1992. godine u selima oko Srebrenice i Bratunca, kada je ubijeno 69 i zarobljeno 22 vojnika i civila, od kojih niko nije preživeo, a desetoro se još vode kao nestali.

Na bratunačkom groblju deca i stariji, obučeni u majice sa stilizovanim krstom, nosili su fotografije ubijenih Srba da području Birča i srednjeg Podrinja od 1992. do 1995. godine.