четвртак, јун 20, 2024

Dodik odgovorio na pismo premijera FBiH: Nikšić izmišlja i podiže tenzije

Slične objave

Podeli

Dodik je naveo da niko ne spori da postoje određeni incidenti, ali ističe da ih je Republika Srpska sve riješila i počinioce privela pravdi, osim u Višegradu gdje je pretučena jedna porodica i na kojem organi Srpske rade

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je tvrdnja federalnog premijera Nermina Nikšića da se u Republici Srpskoj radi o “sistematskom teroriziranju povratnika” izmišljena da bi se podigle tenzije.

Dodik je rekao da Nikšić na politikantski način pokušava da jednu osjetljivu temu poput napada na povratnike u Gacku stavi na teret Srpskoj, istakavši da su neprihvatljive kvalifikacije da je riječ o “sistematskom terorisanju povratnika”.

– Ne mogu da vjerujem da je na ovaj način odlučio da usložnjenu situaciju još više usloži, izjavio je Dodik.

Dodik je naveo da niko ne spori da postoje određeni incidenti, ali ističe da ih je Republika Srpska sve riješila i počinioce privela pravdi, osim slučaja u Višegradu gdje je pretučena jedna porodica i na kojem organi Srpske rade.

Predsjednik Republike je istakao da želi da se Bošnjaci koji žive u Republici Srpskoj osjećaju potpuno sigurno.

– U Srpskoj su otkriveni svi napadi na povratnike i činimo sve da obezbijedimo stabilno i bezbjedno okruženje. Svi oni koji počine bilo kakav akt prema ljudima druge vjere i nacije ili iz bilo kog motiva treba da odgovaraju na najstroži način – istakao je Dodik.

On je naveo da je policija Republike Srpske učinila sve da se obezbijedi takva sigurnost, a da je pitanje šta se dešava u pravosuđu za Nikšića i njegove ljude koji su spremni da prihvate da ovakvo pravosuđe funkcionše u BiH.

– Imajući u vidu da cijenim Nikšića i njegovu objektivnost, veoma sam iznenađen da je dostavio ovako jedno pismo puno krivice na Republiku Srpsku, a samo jednim dijelom govori da toga ima i u FBiH. Kada bi se uporedilo, vidjelo bi se da postoji u FBiH sve ono što je pokušao da pripiše Srpskoj – rekao je Dodik.

On je napomenuo da u FBiH od 542.897 prijeratnih Srba danas živi samo pet procenata, a da je gotovo isti broj Bošnjaka živio u Srpskoj i vratilo se gotovo 40 odsto, bar prema popisu, dok je obnovljeno više od 90 odsto objekata.

– To je dokaz kako se vlast Srpske odnosi prema tom pitanju. U FBiH je bilo 785 većinskih srpskih naselja, a gotovo su sva spaljena, bilježi se neki mali povratak u oko sto naselja i sela, u tim selima nema struje – rekao je Dodik i dodao da se najbolje vidi na području Zenice gdje je gotovo 14 srpskih sela spaljeno i tu gotovo nema povratka.

On je napomenuo da u obnovljenim naseljima u Srpskoj nema stanovnika, jer su to oni koji su otišli prije rata u zapadnu Evropu, a onda su se prijavljivali kao oštećeni i dobili obnovu, što se najbolje može vidjeti u Kozarcu.

– Neprihvatljive su kvalifikacije da se radi o sistematskom terorisanju povratnika u Republiku Srpsku, mislim da se radi o sistematskom terorisanju povratnik u FBiH – istakao je Dodik za Srnu.

Pokušati Srpskoj pripisati tako nešto, Dodik kaže da se može samo iz pokvarenih političkih namjera koje je očigledno Nikšić pokazao na ovom primjeru, jer da je htio da bude objektivan onda je trebalo da napiše šta se dešava u FBiH.

Dodik je ukazao da Nikšić govori da izjave koje daju političari podgrijavaju netrpeljivosti, očigledno misleći da samo to stanuje u Srpskoj, a njihova politika nametanja BiH nije podgrijavanje netrpeljivost.

– Pokušaji da se Srpskoj oduzmu mnoge nadležnosti ili da se natjera na prihvatanje unitarnog koncepta BiH, to nije podgrijavanje netrpeljivosti – upitao je Dodik.

Prema njegovim riječima, u FBiH nikada neće moći da objasne činjenicu da je u Srpskoj u okviru geodetske uprave potrošeno više od 20 miliona KM za pokušaj da se dođe do svakog Bošnjaka koji je tu živio i koji se vodi u evidenciji da raspolaže ili ima pravo na zemljište, jer toga u drugom entitetu nema.

Upitao je koliko je srpskih porodica kojima su oduzeli imovinu u FBiH na sraman način i zato “neka je sramota Nikšića kada govori o takvim stvarima”.

Dodik je upitao šta je sa zemljom u naselju Lipa oduzetom Srbima da se pravi izbjeglički kamp, šta je sa ubistvom žene na Ozrenu, šta je sa pretučenim ljudima na Ozrenu, šta je sa mnogim drugim dijelovima, pa i Mostarom gdje se dešava isto tako nasilje nad Srbima.

– Jedini događaj koji su otkrili, a to je zato što su sami sebe snimali, je paljenje zastave na Dan Republike Srpske u Zenici i pokušali su da to kamufliraju nekim podnošenjem krivičnih prijava – podsjetio je Dodik.

Začuđen je, ističe, da se Nikšić odlučio na jedan pamlet reagujući na događaj u Gacku na kojem policija radi, te ukazao da je objekat bio izolovan, bez prisustva stanovništva i da će teško biti utvrditi.

On je rekao da je ovakvim postupanjem Nikšić značajno zatvorio vrata mogućem dijalogu o mnogim drugim pitanjima, jer se pokazalo da je upravo on politički i etnički motivisan kada takve stvari tvrdi.

Dodik je naveo da se u slučaju Gacka, ako je urađeno iz etnički motivisanih razloga, mora pronaći počinilac i biti kažnjen, ali smatra da ne treba da se prejudicira dok sve ne bude završeno.

– Nikšić je ubrzao i optužio Republiku Srpsku na najcrnji mogući način, žao mi je što je to uradio, mislim da smo imali do sada nesumnjivo dobar dijalog na svim pitanjima – rekao je Dodik.

Ne može, naglasio je, da prihvati da se tako nešto pripiše Srpskoj što ne stoji u teškom izazovnom trenutku u kojem Nikšić nije rekao ni riječi da se čitav srpski narod pokušava satanozovati, već prihvata ujdurmu koja se diže u UN.

– Pripisati Republici Srpskoj sistematsko terorisanje prevazilazi svaku vrstu ne samo objektivnog pristupa već nas dovodi u pitanje da vidimo na koji način se postupa i šta se želi sa tim uraditi – istakao je Dodik.

Dodik je pozvao policiju Republike Srpske da pojača mjere sigurnosti u naseljima gdje žive povratnici Bošnjaci ili oni koji su tu živjeli njihove sigurnosti i da se svaki napad se rigorozno kažnjava.

– Zato bi možda bilo dobro da se za takve napade promijeni zakon u Republici Srpskoj i to ću predložiti da se uvedu rigoroznije kazne za takva djela, pogotovo ona koja su motivisana na etničkoj osnovi. Mi ćemo to uraditi i mi ćemo pokazati da to možemo, zaključio je Dodik.

Oslobođenje