уторак, мај 28, 2024

Dodik: Ne možemo s muslimanima imati zajedničke škole i udžbenike

Slične objave

Podeli

BANJALUKA, 19. septembra 2022. (Beta) – Srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je da ideju ujedinjenja svih Srba u jednu državu ne može ništa izmeniti, ali da se realizaciji te ideje protivi Zapad, koji je prisutan na ovom prostoru i “drsko” se meša u unutrašnja pitanja država u regionu.

Naša težnja ka Srbiji je prirodna. Slična situacija je sa Rusima u Ukrajini, kojih je u toj zemlji 15 miliona i kojima je rukovodstvo te zemlje zabranilo ruski jezik. Zato je specijalna operacija Rusije u Ukrajini opravdana zaštitom prava svog naroda. Tako i mi ovde (BiH) sa muslimanima ne možemo imati zajedničke škole, zajedničke udžbenike“, kazao je Dodik za rusku agenciju TASS, prenela je Srna.

Dodik je, pred odlazak u Moskvu, gde će se sastati sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, rekao da su mu Amerikanci devedesetih godina objasnili zašto nisu iskoristili mogućnost nacionalnog razgraničenja BiH. “Prema njihovim rečima, nije se moglo dopustiti stvaranje muslimanske države na teritoriji Evrope. A mi smo postali kolateralna šteta. Ako hoćete da mi ovde budemo na straži, dajte nam neke privilegije”, kazao je Dodik.

Na pitanje kakva je danas situacija u vezi sa ranije najavljivanim referendumom o nezavisnosti RS, on je rekao da ovaj BH entitet ostaje pri toj poziciji, ali i da ta ideja čeka na odgovarajući trenutak. Dalje je naveo da Zapad daje ogroman novac na, kako navode, borbu sa malignim ruskim uticajem na Balkanu, dodavši da su sankcije koje su nemu i predsednici RS Željki Cvijanović uveli Britanci, deo te borbe.

Ocenio je da ni RS njima ne ostaje dužna, navodeći da od dolaska novog britanskog ambasadora u BiH s njim nije održao sastanak. “Zašto da se sastajem sa predstavnicima zemlje koja uvodi sankcije, samo zato što ih Dodik ne sluša? O čemu s njima da razgovaram, zašto da dajem njemu i njegovoj zemlji legitimitet? Uopšte ništa dobro ne mislim o tim zapadnim ambasadorima koji smatraju da mogu upravljati zemljama u koje su postavljeni na tu funkciju”, rekao je Dodik.

Još je kazao da su mu sankcije ranije uvele i SAD i da njima Zapad “zbog svoje bespomoćnosti pokušava da reši pitanja s drugim narodima i zemljama”. “Očigledno je i da sada Evropa drhti i strada pod sankcijama, a ne Rusija… U suštini, oni su sami sebi napravili probleme. Ako govorimo jezikom fudbala, to je klasični autogol, i to u 90-oj minuti”, ocenio je Dodik.

Na pitanje kakve su perspektive o stupanju BiH u NATO, Dodik je odgovorio da one ne postoje, jer RS to neće dozvoliti.

Ponovio je da će na sastanku s Putinom u Moskvi razgovarati o konkretnim projektima u oblasti energetike i o tome “kako se ponašaju predstavnici Zapada”.

Dodik je rekao i da RS želi da sa Rusijom proširi i kulturnu saradnju, navodeći da je u Banjaluci u toku izgradnja Rusko-srpskog pravoslavnog centra, i da će predložiti da Putin poseti Banjaluku kada taj centar bude završen.