петак, јун 21, 2024

Dodik najavio da će sutra Federaciji BiH predložiti miran razlaz

Slične objave

Podeli

BANJALUKA, 22. maja 2024. (Beta) – Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je odlukom o Rezoluciji o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN “potpisan kraj Bosni i Hercegovini” i najavio da će sutra sa sednice Vlade Srpske u Srebrenici Federaciji BiH biti predložen mirni razlaz.

Da li će to sve biti ubrzano ili u neko dogledno vreme, to je stvar procesa. Mi biramo mirni razlaz i to ćemo predložiti sutra sa sednice Vlade u Srebrenici. Predložićemo federalnoj strani (FBIH)” – rekao je Dodik za Radio-televiziju RS (RTRS).

Po njegovim rečima, Republika Srpska i Federacija BiH su sporazumne strane Dejtonskog sporazuma, a time i Ustava BiH. Dodik je ocenio da je u toku “opsežna pokvarena intervencija međunarodne zajednice” i da je “inkognito rađeno” da se predloži Rezolucija o Srebrenici i da se za to obezbedi podrška Nemačke.

“Organi BiH koje oni tako forsiraju da funkcionišu, o tome nisu doneli nikakvu odluku” – rekao je on. Po njegovim rečima, “sve je to sramno i to znaju veoma dobro Amerikanci, Britanci, Nemci i svi ostali koji se mešaju u BiH, verovatno kalkulišući da je to potrebno da se uradi, jer će Srbi nekoliko dana galamiti, a onda će nestati“.