недеља, мај 19, 2024

Dodik: Čeka nas još borba za oslobođenje od BiH

Slične objave

Podeli

BANJALUKA, 9. maja 2024. (Beta) – Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas u Banjaluci da srpskom narodu u RS predstoji nova borba – borba za oslobađanje od Bosne i Hercegovine. “Čeka nas još jedna borba, a to je borba za oslobađanje od Bosne i Hercegovine”, rekao je Dodik na ceremoniji obeležavanja Dana pobede nad fašizmom.

On je ocenio da je “Bosna i Hercegovina skup nemogućeg”. Naveo je i da je u Federaciji BiH danas radni dan, a da se u RS Dan pobede nad fašizmom proslavlja kao državni praznik i neradni je dan.

“Oni neka rade, ali neće nama nametati kad ćemo i šta obeležavati. Hoćete li pokušati nametnuti da mi ne obeležavamo 9. januar (Dan RS, čije je obeležavanje osporio Ustavni Sud BiH)”, kazao je Dodik.

On je naglasio da je RS antifašistička i da je to “republika u kojoj mogu da žive svi i upražnjavaju svoju veru i naciju, ne vređajući druge”.

“Muslimani mogu da upražnjavaju svoju vjeru u RS, ali ne mislim da je BiH dobra za nas. Trideset godina pokušaja da se napravi model nije uspelo, bez obzira što licemerno žele da nam daju status u Evropi”, naveo je Dodik.

Građani Sarajeva obeleželi Dan pobede nad fašizom, Dan Zlatnih ljiljana i Dan Evrope

Nihad Uk (Foto: avaz.ba)

Građani Sarajeva su danas obeleželi Dan pobede nad fašizmom, Dan Zlatnih ljiljana i Dan Evrope polaganjem cveća i odavanjem pošte ispred Večne vatre i na šehidskom mezarju Kovači.

Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk rekao je da je “izuzetno važno da se baštine antifašističke vrednosti na kojima je zasnovana državnost Bosne i Hercegovine”. “Treba da jačamo institucije BiH i da ulažemo u obrazovanje i nauku, jer je to najbolji način da se spreči ponavljanje fašizma”, kazao je Uk.

Uk je naveo da se fašizam “ponovo razbuktao” na Balkanu 1990-ih i dodao da su se “u BiH najviše osetile njegove posledice”.

Član Predsedništva BiH Željko Komšić danas je uputio čestitku svim nosiocima “Zlatnih ljiljana”, najvećeg ratnog odlikovanja za pripadnike nekadašnje Armije Republike BiH.

“Naša borba i spremnost na žrtvu podsećaјu na časnu borbu za slobodu i mir u BiH, a ljiljani podsećaju na to da nismo ustuknuli pred neprijateljem. Naša hrabrost je inspiracija svim generacijama, a sjaj ljiljana na našim prsima osvetljava našoj deci put u nova vremena”, naveo je Komšić, nosilac odlikovanja “Zlatni ljiljani”.