среда, мај 29, 2024

Dodik ambasadoru Marfiju: Pretnje možete okačiti mačku o rep

Slične objave

Podeli

BANJALUKA, 5. januara 2024. (Beta) – Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je spreman za dalju eskalaciju odnosa sa američkim ambasadorom u BiH Majklom Marfijem, kome je poručio da svoje pretnje “okači mačku o rep”.

“Gospodine Marfi, spremni smo za tu vrstu eskalacije, a vi svoje pretnje okačite mačku o rep” naveo je Dodik, reagujući na jučerašnje saopštenje američke ambasade da su SAD “spremne odgovoriti na antidejtonske i neustavne postupke domaćih aktera, kao i da će podržati postupke visokog predstavnika s istim ciljem”.

Takva reakcija američke ambasade usledila je nakon što je Dodik najavio donošenje Izbornog zakona RS. Dodik je ocenio da se SAD treba da se prestanu mešati u unutrašnja pitanja BiH, dodavši da se Marfi “sveo na ambasadora u Federaciji BiH”. “Mislio sam da zatražim da ga proglase personom non grata, ali sam shvatio da on nije ambasador SAD u Republici Srpskoj nego samo u Federaciji BiH, pa ne želim da se mešam u unutrašnje stvari druge zemlje”, naveo je Dodik u izjavi za novinsku agenciju Srna.

Još je kazao da će “Amerika će veoma brzo napustiti BiH, a verovatno još pre će je napustiti sam Marfi”.