субота, јул 20, 2024

Dobra vijest za australijske penzionere

Slične objave

Podeli

ADELAIDA, 4. prosinca 2023. – Početkom februara 2024. godine, konačno će i stanovnici Srbije koji su stekli pravo na penziju u Australiji, moći da ostvare to pravo.

Republika Srbija ratifikovala je ovih dana sporazum o socijalnom osiguranju s Australijom, koji je potpisan 20 januara ove godine. Ugovorne strane su diplomatskim putem razmijenile note kojima se međusobno obavještavaju da su završile sve procedure i da će sporazum stupiti na snagu prvog februara 2024. godine.

Kako je nemali broj Srba odavno ostvario pravo na australijsku penziju, a isto tako i veliki broj njih odavno je ostvario pravo na penziju za period rada u Srbiji a koju do sada zbog nepostojanja sporazuma nisu primali, konačno je vlada, nadam se, odlazeće premijerke Ane Brnabić, napravila nešto što su odavno napravile sve normalno uređene države.

Nažalost, protekom vremena odnosno biologijom, sigurno su hiljade dvostrukih državljana ostale bez jednog od osnovnih ljudskih prava, prava na penziju. Ne zna se je li ovo predizborni potez vlasti u Beogradu ili je Srbija i u ovoj kategoriji ostvarivanja ljudskih prava, mnogo zakasnila.

Najvažnija odredba je u članu 3. Sporazuma, a odnosi se na pitanje koja lica ostvaruju pravo, a odnosi se na lica koja su imala ili imaju prebivalište u Republici Srbiji ili Australiji s najmanje petnaest godina radnog staža, koja istovremeno podliježu pravnim propisima Australije i Republike Srbije.

Sve informacije zainteresovani građani mogu da pronađu na web stranici www.dss.gov.au/livinginAustralia and oversease.

V. V.