среда, мај 29, 2024

Đukanović: Osnovna ocjena je da nismo zadovoljni rezultatom izbora

Slične objave

Podeli

“Nije mali uspjeh osvojiti oko 155 hiljada glasova u neregularnin uslovima i uplivima faktora”

Željeli smo da ažurnim zakazivanjem sjednice Glavnog odbora što brže definišemo ocjenu našeg učešća na predsjedničkim izborima, saopštio je nakon sjednice ovog tijela doskorašnji predsjednik Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović.

“Imali smo dugu, detaljnu i plodnu raspravu. Nije mali uspjeh osvojiti oko 155 hiljada glasova u neregularnin uslovima i uplivima faktora. Ali osnovna ocjena je da nismo zadovoljni rezultatom i da su naši planovi bili više postavljeni”, kazao je on.

Poručio je da DPS ne posustaje u svom optimizmu koji je “vrlo realan i utemeljen”.

GO DPS-a prihvatio ostavku Đukanovića, Živković određen za v. d.

“Vjerujemo da smo predvodili Crnu Goru u vremenu kad je osvajala nove dionice na vrednosnoj orijentaciji crnogorskog društva… Ponosni smo na to. Vjerujemo da je naš sistem vrijednosti superioran i da crnogorsko društvo ima pravo na sezonsko lutanje, kao što se dešava nakon 30. avgusta. Crna Gora srlja putevima velikosrpakog nacionalizma. Ali, razumijemo da su u životu društva i čovjeka mogući ciklusi, neki bolji, neki lošiji. Moramo biti istrajni u dostizanju državno-političke relevantnosti”.

Đukanović navodi da na sceni nema ozbiljne alternative onome što je pokazao DPS, ali da uvažavaju mišljenje građana.

“Povukli smo novi potez tako što sam ja odlučio da se povučem s dužnosti predsjednika nakon dvadesetpetogodišnjeg upravljanja partijom, na koje sam ponosan. Nije to moja uspješnost, nego uspješnost te politike koju sam personifikovao”, rekao je Đukanović.

Da bi mogli da pomognu da Crna Gora dostigne ostvarenja kojima teže, Đukanović ističe da su se odlučili se za promjenu na vrhu stranke.

“Moju odluku da se povučem je prihvatio GO, koji je prihvatio i da se za predsjednika izabere Danijel Živković. DPS js iznjedrio novu generaciju ljudi, koji će biti okosnica neke buduće vlade. Jedan od najmarkatnijih ljudi te generacije je Živković,i ubjeđen sam da smo napravili dobar potez, koji će biti impuls rehabilitaciji ppvjerenja”, zaključio je Đukanović.

“Ostaću u frontu borbe, ne možemo se pogađati hoće li biti EU ili srpski svet”

Na pitanje da li odlazi iz DPS-a Đukanović odgovara pitanjem gdje bi drugo bio nego u DPS-u.

“Liderstvo u partiji je bila posljedica drugih okolnosti. Ostaću u frontu borbe za vrijednosti koje treba da budu dio baštine savremene Crne Gore. Nema nikakve sumnje čemu pripada budućnost. Ne možemo se pogađati hoće li biti EU ili srpski svet. Sav svoj autoritet, znanje i iskustvo staviću u ostvarivanje naših ciljeva, s bilo koje pozicije”, rekao je on.

Ne misli da je moje povlačenje zakašnjelo i dodaje da bi ono uslijedilo ranije da su mislili da treba.

“Ne vidimo u ovome nikakvu tragediju, i trudimo se da se ponašamo kao zrele političke partije. Loš izborni rezultat mene kao kandidata rezultira ovim potezom da bi partija bila oslobođena prigovora da ne respektuje poruke javnosti”.

Dodaje da nisu nište previdjeli u pripremi za izbore, te da je bio kandidat bez loših procjena i iluzija, bez obzira kakav je bio rizik.

“Dok je postojao minimum šansi, bilo je logično da je iskoristimo s najboljim adutom. Dobili smo odgovor, suočićemo ss s njim, ne mislimo da je tragičan”, rekao je Đukanović.

Kazao je i da je sa “41 odsto lakše razmišljati o 51, nego premijer sa četiri odsto”.

Đukanović navodi da su favoriti za predsjednika partije iz nove generacije, u čemu je i on sam nepokolebljiv.

“Nisam koristio svoju poziciju da predložim nekoga ko je favorit, samo sam se založio da to bude neko iz ove generacije i saglasilismo se da to bude Živković”.

Rekao je i da je Duško Marković bio aktivan u podršci njegovoj kandidaturi.

“Sva šuškanja i šaptačke diverzije o tome kako unutra nije samo puklo – to je pusti san naših konkurenata koji su na vlasti. Ostaćemo jedinstveni”.

“O nereformisanom DPS-u govore oni koji su izgubili 20 izbora”

Đukanović kaže kako konkurenti sugerišu najjačoj partiji kako treba da se reformiše i da je to za zbirku vjerovali ili ne, te dodaje da je DPS u kontinuiranoj reformi.

“To je za zbirku vjerovali ili ne. DPS je u kontinuiranoj reformi. Nek pogledaju šta je radio DPS na planu reformi u posljednjih 20 godina, a šta ostali. O nereformisanom DPS-u govore oni koji su izgubili 20 izbora. O pravnom redu govore oni koji su za dvije i po godine počinili više krivičnih djela nego DPS za 20. Te bedastoće više ne treba slušati, nego komentarisati. Ovo ne radimo da bi bili partner Uri i SNP, nego zato što mislimo da to treba”, poručio je Živković.

Na predstojećim izborima, ističe, treba pokazati da su najjača partija, “jača od koalicija koje se kreiraju s međunarodnih adresa”.

“Ovo nije borba za grčeviti povratak na vlast, nego očuvanje vrijednosnih temelja”.

Komentarišući izjavu predsjednika Vlade Crne Gore Dritana Abazovića da će parlamentarna većina skratiti mandat Skupštini nakon inauguracije novog predsjednika Đukanović je rekao da “treba da prestanemo da slušamo i komentarišemo gluposti”.

“Ukaz može dovesti u pitanje samo Ustavni sud. Mislimo da je sve učinjeno na ustavan način”, zaključio je.

Đukanović ne smatra da je rizično to što se povukao prije parlamentarnih izbora.

“Već sam vam rekao da svaku svoju odluku ozbiljno promislim. Sjetićete se da smo odgodili održavanje izbora u partiji da ne ugrožavamo pripremu za izbore. U međuvremeno smo dobili odgovor na predsjedničkim izborima. Procijenili smo da je pametnije napraviti promjenu što prije da bi DPS dobio lidera loji će voditi partiju na izborima”.

Rekao je da je rok za unutarstranačke izbore tri mjeseca od parlamentarnih izbora, dakle – 11. septembar. (Izvor: Vijesti)