уторак, фебруар 27, 2024

Direktor Gradske čistoće: Posle zatvaranje deponije na Bari Revi tražimo nove lokacije

Slične objave

Podeli

Direktor Javno komunalnog preduzeća (JKP) Gradska čistoća Marko Popadić izjavio je da je to preduzeće prestalo da odvozi gradjevinski otpad na privremenu deponiju pored Bare Reva u beogradskom naselju Krnjača i da se sada traže lokacije za nove deponije.

Popadić je za RTS rekao da se otpad prebacivao tamo zato što je njegova količina prešla kapacitete deponije u Vinči, koja je jedina gradska deponija.

“Deponija u Vinči se koristi od 1977. godine i usled porasta te količine otpada došlo je do pomeranja deponije i samog tla”, kazao je.

Naveo je da je, takodje, ugrožena i brana koja se nalazi na dnu deponije u Vinči, koja sprečava da se sav taj otpad spusti ka fabrici za preradu otpadnih voda.

“Zato smo bili u obavezi da nadjemo alternativne lokacije gde ćemo odvoziti zemlju i šut”, kazao je Popadić.

Naveo je da su u zadnjih godinu dana dva puta izvodjeni radovi da ta brana ne bi bila ugrožena.

Dodao je da veruje da je zbog zatvaranja deponije Bara Reva nastalo više desetina novih ilegalnih deponija, a da jedan deo otpada ide u Vinču.

“U pregovorima sa našim osnivačem Direkcijom za gradsko gradjevinsko zemljište, Sekretarijatom za zaštitu životne sredine u potrazi smo za novim lokacijama gde bi mogli da odvozimo zemlju i šut”, rekao je dodajući da još uvek ne znaju gde bi one mogle da budu.

Popadić je rekao i da je JKP Gradska čistoća, zajedno sa Gradom Beogradom uputila amandman Ministarstvu gradjevine kojim svaki investitor kada bude dobijao upotrebnu dozvolu za objekat koji je izgradjen biti u obavezi da donese papir o kretanju otpada.

“Tako ćemo smanjiti broj ilegalnih deponija, ali da bi to uradili moramo da sugradjanima, to jest investitorima koji investiraju u gradjevinsku industriju, omogućimo još takvih lokacija gde će moći legalno da istovaruju zemlju i šut i kako bi dobili dozvole da koriste objekte”, rekao je.

Zbog divlje deponije na Bari Revi gradjani su organizovali proteste. Njima se priključila poznata glumica Svetlana Bojković koja je svojim telom sprečila kamion da na Bari Revi istovari gradjevinski otpad.

“Bara Reva je jedinstvena ekološka oaza kojoj deponija otpada preti da preraste u ekološku katastrofu. To je stanište biljnog i životinjskog sveta, a u blizini žive i ljudi. Sve to biva poremećeno jer se tu svakodnevno istovaruju na tone šuta”, kazala je Bojković.