субота, април 20, 2024

Delegacija Evropske komande Oružanih snaga SAD u poseti Srbiji

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 8. avgusta 2023. (Beta) – Delegacija Evropske komande Oružanih snaga SAD boravi u zvaničnoj poseti Ratnom vazduhoplovstvu i PVO Vojske Srbije kako bi razmenila iskustva u oblasti traganja i spasavanja, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane Srbije.

Današnjoj aktivnosti na vojnom aerodromu “Pukovnik-pilot Milenko Pavlović” u Batajnici prisustvovali su vršilac dužnosti pomoćnika ministra odbrane za ljudske resurse Siniša Radović i ambasador SAD u Beogradu Kristofer Hil (Christopher Hill).

Tokom posete razmatraće se ključna pitanja od značaja za bezbednu i efikasnu realizaciju borbenog traganja i spasavanja i mogućnosti za dalju saradnju vazduhoplovnih snaga Srbije i SAD u ovoj oblasti. U saopštenju se navodi da se slične operativne procedure koriste i prilikom angažovanja helikoptera u pružanju pomoći civilnom stanovništvu u vanrednim situacijama.

Reč je o razmeni iskustava u primeni operativnih procedura u planiranju i izvođenju operacija traganja i spasavanja i upotrebi savremenih uređaja i opreme koji omogućavaju potragu, lociranje i evakuaciju pripadnika oružanih snaga i civila.

Težišne aktivnosti realizuju se na vojnom aerodromu “Narednik-pilot Mihajlo Petrović” u Nišu.