понедељак, мај 27, 2024

Crna Gora: Vesni Medenici ukinut pritvor

Slične objave

Podeli

PODGORICA, 11. novembra 2022. (Beta) – Bivšoj predsednici Vrhovnog suda Crne Gore Vesni Medenici ukinut je pritvor, potvrđeno je iz Višeg suda.

Ona je u pritvoru provela više od šest i po meseci. Odluku o ukidanju pritvora doneo je Viši sud nakon žalbe odbrane Apelacionom sudu na prethodno rešenje kojim joj je bio produžen boravak u Istražnom zatvoru.

Advokat Zdravko Begović kazao je da je Viši sud doneo rešenje kojim je ukinuo pritvor Medenici jer nema opasnosti od bekstva. Njen sin Miloš Medenica koji je označen kao organizator kriminalne organizacije ostaje u pritvoru.

Kontrola optužnice protiv bivše predsednice Vrhovnog suda i ostalih okrivljenih zakazana je za 17. novembar. Ministar pravde Marko Kovač kazao je da u predmetu Medenica Vrhovni sud nedavno doneo presudu da postoje pritvorski osnovi, te da bi trebalo dobro analizirati kako je došlo do promene odluke.

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) zatražila je da budu objavljene sve odluke sudova koje se odnose na bivšu predsednicu Vrhovnog suda. Iz MANS-a su pitali koje sudije su odlučivale o Medenici i da li su u konfliktu interesa. “Kako su procenili da neće pobeći, iako je već pokušala? Na osnovu čega su zaključili da neće uticati na svedoke?”, piše MANS na Fejsbuku.

Medenica je uhapšena 17. aprila na podgoričkom aerodromu dok je pokušavala da se ukrca na let za Beograd. Medenica je, nakon što su se lekari saglasili, iz Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) gde je bila na lečenju, prebačena u Istražni zatvor 27. aprila gde se nalazila do danas.