недеља, јул 21, 2024

Crna Gora: Tužioci traže zatvorske kazne za okrivljene u slučaju “državni udar”

Slične objave

Podeli

Danas je u Višem sudu u Podgorici počelo iznošenje završnih riječi specijalnih tužilaca Zorana Vučinića i Siniše Milića u ponovljenom sudskom postupku u predmetu poznatom kao “državni udar”. Oni traže zatvorske kazne za sve okrivljene, osim za Kristinu Hristić, za koju traže uslovnu kaznu. Presuda će biti izrečena 12. jula.

Tužioci su predložili sudu da se organizatori kriminalne grupe ruski državljani Eduard Šišmakov osudi na 15 godina zatvora, a Vladimir Popov na 12 godina.

Zatražili su da se bivši komandant srpske Žandarmerije Bratislav Dikić osudi na jedinstvenu kaznu od osam godina zatvora. Za Predraga Bogićevića i Nemanju Ristića predloženo je u završnoj riječi kazna od po sedam godina zatvora, pišu Vijesti.

Za lidere bivšeg Demokratskog fronta (DF) Andriju Mandića i Milana Kneževića, tužioci su zatražili po pet godina zatvora.

Za okrivljenu Branku Milić je predložena kazna od strane tužilaštva tri godine zatvora, dok je za Milana Dušića i Srboljuba Đorđevića zatraženo po godinu i šest mjeseci, a za Dragana Maksića godina i devet mjeseci zatvora.

Za vozača bivših lidera DF-a Mihaila Čađenovića, tužilac je zatražio godinu i šest mjeseci zatvora.

Za Kristinu Hristić je predloženo izricanje uslovne kazne.

Tužioci su pročitali završnu riječ koju je pripremila zastupnica optužbe Jelena Protić, koja se nalazi na bolovanju.

Prema riječima Kneževića tužioci su umjesto završnih riječi čitali presudu Suzane Mugoše sa stotinu strana.

Iznošenje završnih riječi u predmetu poznatom kao državni udar tužioci su počeli jutros u osam sati a završili nešto poslije 17 sati.

Specijalno tužilaštvo je u cjelosti ostalo pri ranijoj optužnici i zatražilo od Specijalnog vijeća kojim predsjedava sudija Zoran Radović da okrivljene oglasi krivim i kazni po zakonu.

Prema riječima jednog od okrivljenih Milana Kneževića, do sada danas je zabilježena neviđena praksa u sudnici Višeg suda.

No ne bi to bio državni udar da nije pomenut i bivši glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić i njegova pisma Vladimiru Novoviću.

“Jasno nam je da SDT i dalje ima problem sa duhom Milivoja Katnića i Saše Čađenovića i ja ih pozivam da omoguće Katniću i Čađenoviću da dođu do kraja ove završne riječi pa da oni prikončaju ono što su započeli i što predstavlja jednu sramotnu mrlju crnogorskom pravosuđu”, istakao je Knežević.