петак, мај 24, 2024

Crna Gora: Autpout otvoren, benzinske pumpe naknadno

Slične objave

Podeli

Ministarstvo kapitalnih investicija (MKI) još nije pripremilo koncesioni akt na osnovu kojeg bi se izabrao koncesionar za gradnju benzinske pumpe na prioritetnoj dionici auto-puta ,,Princeza Ksenija“, potvrđeno je Pobjedi u tom resoru.

Dionica Smokovac – Uvač – Mateševo svečano je otvorena 13. jula za saobraćaj, ali bez benzinske pumpe. Prostornim planom predviđena je gradnja dvostrane pumpe na lokalitetu Gornje Mrke.

– Predmetni akt još nije završen i očekujemo da se izbor koncesionara za građenje benzinske pumpe i drugih sadržaja na odmorištu Mrke sprovede do kraja godine – rečeno je Pobjedi u MKI.

Iz tog resora su i početkom godine saopštavali da je koncesioni akt u pripremi, ali proceduru nijesu okončali prije otvaranja prve dionice auto-puta. Prema zvaničnim podacima Monteputa, novootvorenom dionicom je od 14. do 18. jula prošlo 81.246 vozila. Potrošnja goriva na auto-putu je povećana zbog velikog uspona, budući da se sa 60 metara kod Smokovca dionica diže na 1.100 metara nadmorske visine. Vozačima su, do izgradnje objekta u Gornjim Mrkama, na raspolaganju pumpe na izlazu iz Podgorice i jedna u Kolašinu.

Prostornim planom definisano je da na auto-putu od Bara do Boljara bude izgrađeno ukupno 11 benzinskih pumpi, u okviru kojih će biti parkinzi, informativno-turistički punktovi, služba prve pomoći. Na tom prostoru biće i restoran sa terasom od minimum 120 mjesta i etno kuhinjom kapaciteta od 500 obroka dnevno.

Na izlaznom dijelu benzinske stanice biće postavljeni posebni servisi za opravku putničkih automobila i teretnih automobila i autobusa, kao i šlep služba i zaklonjeni parking za havarisana vozila.

Prioritetna dionica auto-puta je dugačka 41,5 kilometara, ima 20 mostova na glavnoj trasi i devet na rampama petlji, dva nadvožnjaka, osam podvožnjaka, 7,2 kilometra betonskih zidova i 16 dvocijevnih tunela. Dionica ima četiri petlje, sa naplatnim rampama, na kojim se ostvaruje veza auto-puta sa postojećim stanjem, a to su – Smokovac, Pelev Brijeg, Veruša i Mateševo. Maksimalna brzina kretanja ograničena je na 100 kilometara na sat.

Od danas naplata putarine

Od danas se naplaćuje putarina za auto-put. Saobraćaj prioritetnom dionicom auto-puta je prvih sedam dana bio besplatan. Putarina za motore iznosi 1,5 eura, za putnička vozila 3,5 eura, a za kamione i autobuse 17 eura. (Bankar.me)