недеља, мај 18, 2025

Coner uspješna vinarija iz Jabučete

Slične objave

Podeli

ZAGREB, 16 travnja 2025. – Ovaj dio naše zemlje, Bilogora, prije 15-20 godina nije bio poznat po vinogradarstvu i vinarstvu. Zadnjih godina se i to mijenja a to opće mjesto ne-vinskoga kraja najuspješnije je  promijenio ekonomista Marijan Coner kupivši zemljište u Jabučeti 2008. sa namjerom da se okuša u proizvodnji vina. Godinu kasnije započeli su sa sadnjom više bijelih i crnih sorti: chardonnay, manzoni, sauvignon, graševina, traminac, muškat ottonel te pinot crni, lovrijenac i Zweigelt na oko 5.5 hektara. Šesnaqest godina kasnije vinarija ima približno 9 hektara vinograda na pozicijama u Jabučeti, Višnjevcu nekoliko kilometara dalje i manji vinograd kupljen od vinara Ćaćije u sv.Trojstvu. Od početka proizvodnje Coner je bio okrenut prodaji u vlastitim objektima restoranu Franz i caffeu Piaf u Bjelovaru te u Vidalićima na Pagu restoran i apartmani Barbati. Zadnjih godina se sade novi nasadi u Višnjevcu (1500 trsova chardonnaya i 1/2 hektara scheurebe-a (zemling- nastao križanjem silvanca i graševine). U vinogradu u sv.Trojstvu imaju manju količinu portugisca.

Foto: Marko Čolić

Ugostiteljstvo je nedjeljivo od vinske proizvodnje i plasmana. Impozantan restoran i vinarija, najvećim dijelom pod zemljom, ima oko 100 mjesta a još 200 se nalazi u velikom staklenom dijelu zatvorene terase. Može se slobodno reći da je restoran Coner u Jabučeti omiljeno mjesto Bjelovarčana (15 km udaljen) i zbog ukusne i cjenovno dostupne hrane i vina koja koštaju kao u maloprodaji. Odličan potez vlasnika koji daje vidljive rezultate. Iznad vinarije uz vinograde napravili su tri apartmana i pet soba najviše kategorije. Tu je veliko igralište za djecu, ZIP line i dio konjičke staze koja prolazi Bilogorom a taj je sport u ovome kraju jako razvijen. Odlično osmišljeno i što je najvažnije funkcionira! Vinarija je više puta osvajala zlata na regionalnim izložbama Vinodar za Graševinu 2022., u Zelini na izložbi vina Sje3verozapadne Hrvatske zlato za graševinu iz 2024. a na lokalnoj razini u Budrovcu 2024. bili su šampioni sa graševinom …Primjetili smo i da su etikete elegantne sa mozivom vinograda iznad vinarije.

U ponedjeljak 14. travnja u prostoru Češkoga doma imali smo, na promociji, priliku kušati sedam vina. Graševina 2023 , Chardonnay  2023 , Sauvignon  2023 , Traminac  2023 ,  Cabernet sauvignon  2023 i  Klara Cab. sauvignon  2022.

Foto: Marko Čolić

Graševina  2023   12.1%alkohola i  5.8 g/L kiseline  je elegantno vino sa malim alkoholom i pristojnom kiselinom. Vino je kristalno bistro žućkasto zelenkaste boje, osjeti se autentični okus jabuke. U mirisu osjeti se žuto cvijeće, malo trave i jabuke. Ovo vino bi lijepo pratilo hranu (bijela morska riba-oslić ali i pastrva, mladi sir i vrhnje, povrtna jela…

Drugo vino bilo je Sauvignon  2023  12.1 alkohol  i   5.5 g/L kiseline žute boje i izraženijih zelenkastih nijansi. Vino ima sortnu čistoću prepoznatljivu na nosu herbalnih nota/pokošena trava, bazga. U ustima lijepa svježina , vino je osvježavajuće i pitko. Za gastronomski dio Lugarić predlaže šparoge sa tjesteninom, rižoto od povrća, bijelu ribu i morsku i riječnu. I za ovo vino kao i sva druga na promociji je ustanovljeno da su školski napravljena , bez zamjerki. Cijena sauvignona u podrumu i restoranu je samo 12 eura.

Traminac je oduševio sve nazočne a iskusni enolog Francem je kazao da ga je probao na slijepo pomislio bi da je iz Iloka. Mislim da nema većeg komplimenta vinaru i njegovom enologu Saši Lukiću…Traminac također iz 2023. ima 14-5 % alkohola  i  5.1 g/L kiseline. Vinoje kristalno bistro, zlatno žute boje sa zelenkastim odsjajem. U intezivnom profinjenom  mirisu osjete se ruže, med, lič… Blaga gorčina na kraju u okusu koja je dobrodošla. Uz ovo vino odgovara aromatična hrana gljive, vrganji, wok sa kozicama slatko ljutog okusa. Pasao bi rižoto od paškoga sira i tart od kruške i naravno štrudla od jabuka. Traminac je sorta koja ima veliki potencijal za tržište ali je u Hrvatskoj nažalost vrlo malo korišten. Opće odobravanje za ovo vino dolazilo je iz svih dijelova radionice.

Foto: Marko Čolić

Vino koje je Coner sastavio zajedno sa enologom je cuvee Iskra (ime vinarove unuke) 2023.  sa 12.1 %alkohola i 5.2 g/L kiseline sastavljeno pretežito od graševine, traminca i muškata žutog uz primjesu chardonnaya, sauvignona i manzonija! Namjera je bila proizvesti vino koje će biti pitko i poluslatko. To se i uspjelo sa ovim cuveeom koji je našao mnoge poklonike u auditoriju. Vino je žućkasto zelenkaste boje, intezivnog mirisa, finog voćnog karaktera marelica, breskva, dunja, dinja…Vino je u ustima slasno, kiselina mu daje balans i nije preslatko, elegantan završetak, pitko. Uz ovo vino sommelier preporučuje pileću paštetu, đem od smokve, panatone, tart od kruške, štrudlu od jabuke. Ovakav tip vina se može piti od predjela do glavnog jela i deserta!

I na kraju ali ne kao posljednje u kvaliteti, naprotiv, probali smo Klara Cabernet sauvignon 2022   13.5 alkohol i  6.5 g/L kiseline  je  bistro vino lijepe crvene boje sa ljubičastim odsjajem. Izraženih aroma divlje kupine i borovnice uz primjesu crne  čokolade i kave.Vino je punog okusa i primjerene kiseline osjete swe još tanini koji ne smetaju… Ovo je crna perjanica kuće. Gastronomski prepruka su jela od tamnog mesa: sve sa roštilja osim piletine, biftek, ramstek, janjetina…U ovom izuzetnom vinu može se uživati za samo 13 eura MPC.

Vina vinarije Coner rađena su za 1/2 dvogodišnju upotrebu lepršava, svježa u tom stilu su i rađena. Vinarija nema problema sa plasmanom koji je dosegnuo 40-50000 litara na godinu. Butik vinarija sa kompletnom ponudom (restorani, kafić, apartmani i vino!). Sve ovo možete pronaći kod Conera. Na predstavljanju je osim vlasnika Marijana Conera bio i Ante Galić voditelj proizvodnje u vinogradima i podrumu.

Vjekoslav Madunić

1 KOMENTAR

Comments are closed.