недеља, мај 26, 2024

CINS: Valir povezan sa Generalštabom, Ministarstvom spoljnih poslova i Radovanom Karadžićem

Slične objave

Podeli

Osim veza sa trgovcem oružjem Slobodanom Tešićem, firma “Valir“, čije se oružje nalazilo u avionu koji se srušio u Grčkoj, ima veze i u Generalštabu Vojske Srbije, Ministarstvu spoljnih poslova, kao i veze sa bivšim predsednikom Republike Srpske Radovanom Karadžićem, piše danas Centar za istraživačko novinarstvo (CINS).

CINS piše da u “Valiru” radi Vera Diković, snaja nekadašnjeg načelnika Generalštaba Ljubiše Dikovića, koja je u ime firme ove godine podnosila dokumenta u Agenciji za privredne registre.

Suprug Vere Diković je, navodi CINS, doskorašnji drugi sekretar u Ambasadi Srbije u Grčkoj Nemanja Diković, sada zaposlen u Ministarstvu spoljnih poslova.

Ovo Ministarstvo inače učestvuje u postupku izdavanja dozvola za uvoz, izvoz, transport i tranzit naoružanja i vojne opreme, odnosno oružja“, piše CINS i dodaje da im iz ministarstva nije odgovoreno na pitanje na kojoj se poziciji danas nalazi Nemanja Diković.

Nemanjin otac Ljubiša Diković je za načelnika Generalštaba postavljen 2011. godine, a penzionisan je 2018. godine.

“Blic je još 2015. pisao kako cela njegova porodica radi u državnim službama supruga u vojsci, ćerka u Direktoratu civilnog vazduhoplovstva, a Nemanja u Ministarstvu spoljnih poslova”, dodali su iz CINS-a.

Taj portal piše i da je trenutni vlasnik “Valira” Mladen Bogdanović, koji je vlasništvo u firmi preuzeo 2020. godine, sin Luke Bogdanovića koji je devedesetih bio načelnik Stanice javne bezbednosti Bratunac i načelnik odeljenja policije Centra javne bezbednosti Zvornik.

“Luka Bogdanović je bio svedok pred sudom u Bosni i Hercegovini u različitim predmetima za ratne zločine. Radovan Karadžić ga je predložio da bude jedan od istraživača u njegovom timu odbrane”, piše CINS.

Sekretarijat Haškog tribunala je taj zahtev odbio zbog, kako navodi portal, njegove uloge i položaja koji je imao tokom rata, odnosno u periodu za koji se Karadžiću u to vreme sudilo.

Dokumenta za “Valir” je, kako navodi CINS podnosila i Sanja Kapetina, za koju su mediji pisali da je ćerka Dragana Kapetine koji je bio prvi čovek Republičke direkcije za promet naoružanja i vojne opreme u Republici Srpskoj. “Kapetina je bio i direktor u nekoliko firmi u vlasništvu Slobodana Tešića, pisao je bosanski  Žurnal”, navodi CINS.

Avion ukrajinskog privatnog prevoznika srušio se sredinom jula kod Kavale u Grčkoj, a prevozio je 11,5 tona mina iz “Krušika”, koje je firma “Valir” prodala Ministarstvu odbrane Bangladeša. (CINS)