среда, мај 29, 2024

CIK BiH: Dodik novi predsjednik RS, za ponavljanje izbora nema vremena i sredstava

Slične objave

Podeli

SARAJEVO, 27. oktobra 2022. – Završeno je ponovno, kontrolno brojanje glasova za predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske nakon čega je utvrđeno da je najviše glasova dobio kandidat SNSD-a Milorad Dodik, a što je na sjednici CIK-a rekla Vanja Bjelica Prutina.

Izvještaj o ponovnom brojanju glasova je usvojen na današnjoj 73. sjednici Centralne izborne komisije BiH, ali ne jednoglasno. Glavni centar za brojanje u Zetri je u prethodnom periodu ponovo prebrojao glasove sa više od 2.000 biračkih mjesta za nivo predsjednika RS-a prilikom čega su utvrđene različite nepravilnosti kao što je pogrešno pakovanje listića i vreća, nedostatak vreća, falsifikovani listići i slično.

O svim nepravilnostima obaviješteno je Tužilaštvo BiH.

Izvjestilac o situaciji u glavnom centru za brojanje istaknuo je i da im nisu dostavljeni svi neiskorišteni listići, kao ni sve vreće, a članica CIK-a Vanja Bjelica Prutina tražila je odgađanje usvajanja izvještaja, odnosno utvrđivanja rezultata. Ona je rekla da je nezadovoljna izvještajem glavnog centra za brojanje koji, kako kaže, u nekim dijelovima ne daju nikakve odgovore, a smatra da bi pronalaskom nestalih vreća rezultat za potpredsjednika RS-a mogao biti drugačiji.

“Navodi se da je nekompletan materijal sa 62 biračka mjesta, nisu dostavljena 23 izvoda sa biračkog spiska. Nedostatak sa ovih mjesta ima utjecaj na ukupni rezultat u tabeli broj tri što su neiskorišteni listići, ukupni listići i sl.”, rekla je ona.

Na kraju poručuje da zakonodavac Izbornog zakona BiH propisuje ponavljanje izbora u slučajevima kada se prilikom ponovnog brojanja ustanove nepravilnosti.

Član CIK-a Vlado Rogić je rekao kako nemaju vremena za ponavljanje izbora, niti sredstava kao i to da nije moguće zbog nekoliko nepravilnosti ponavljati izbore jer bi se to onda radilo zauvijek. Ponovno brojanje glasova tražila je opozicija iz Republike Srpske zbog sumnje na izbornu krađu i uvjerenja da je njihov kandidat Jelena Trivić pobjednica izbora.

Borenović: Krađa očigledna, nećemo odustati

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović komentirao je današnju analizu CIK BiH izvještaja Glavnog centra za brojanje za izbor predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske kojim je Milorad Dodik novi predsjednik tog entiteta.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović (Foto: D. S./Klix.ba)

“Naravno, nećemo odustati, nastavićemo borbu za fer i zakonite izbore svim pravnim i demokratskim sredstvima. Uložićemo žalbu na današnju odluku CIK BiH o potvrđivanju i objavljivanju rezultata za predsjednika Republike Srpske”, rekao je Borenović.

Istakao je da je CIK i na današnjoj sjednici naveo brojne neregularnosti i kršenja izbornog zakona, navodeći da nedostaju 62 vreće sa neiskorištenim glasačkim listićima.

“Donijeti ovakvu odluku je zatvaranje očiju pred očiglednom izbornom krađom. Ukoliko ostane ovakvo stanje, ovakav način djelovanja i model ponašanja, to će biti još jedan pokazatelj da živimo u vremenu sumraka demokratije i institucija, a da je jedini pobjednik izbora zapravo korupcija”, zaključio je Borenović. (Izvor: klix.ba)