среда, фебруар 28, 2024

Crna Gora: Počele konsultacije oko rekonstrukcije Vlade

Slične objave

Podeli

PODGORICA, 01. oktobra 2021. – Uvažavajući prijedlog 37 poslanika parlamentarne većine, kojim se zahteva pristup rekonstrukciji aktuelne 42. Vlade, premijer Zdravko Krivokapić počeo je konsultacije sa činiocima parlamentarne većine. “Razgovori u vezi otvorenih pitanja, sa ciljem jačanja poverenja između zakonodavne i izvršne vlasti, kao uslovom za efikasniji rad Vlade, jesu odgovoran odnos prema demokratskim inicijativama”, saopšteno je iz Vlade Crne Gore.

Krivokapić će, poručuju, podržati dogovor i kompromis iza koga stoji 41 poslanik parlamentarne većine, što je uslov za uspostavljanje političke stabilnosti, kako bi se odlučno nastavio proces demokratizacije Crne Gore.

Jedan od lidera Demokraskog fronta Milan Knežević očekuje konkretne poteze premijera sledeće nedelje. “Trenutno stanje je neodrživo. Ako ne bude dogovora najbolje rešenje su izbori”, kazao je Knežević novinarima nakon konsultacija.

Lider NOVA-e Andrija Mandić ističe da je partija na čijem je čelu spremna za dogovor koji će zadovoljiti sve partije većine i da to bude u korist građana. Uglavnom su se složili, kako kažu ali i zaključili da teško sada mogu definisati neku poziciju dok se ne završe razgovori sa svim predstavnicima većine.

I lider Socijalističke narodne partije Vladimir Joković kazao je da ako ne mogu da se dogovore, pošteno je da se to kaže. “I onda je rešenje da se ide na nove parlamentarne izbore”, naveo je Joković naglasivši da se SNP i ranije zalagao za evropski put Crne Gore i vladavinu prava.“Mi smo za to da se što pre izabere Tužilacki savet i izglasaju tužilački zakoni kako bi Crna Gora krenula putem vladavine prava. O resorima nismo ni razgovarali”, rekao je Joković. Prema njegovim rečima oko rokova za rekonstrukciju vlade nisu razgovarali ali on smatra da to ne može da se desi pre nove godine i usvajanja budžeta.

Krivokapić je u ranijem obraćanju javnosti između ostalog naveo da će rekonstruisana Vlada imati tri potpredsednika, kao i da će ministre birati on. Istakao je da će aktuelni potpredsednik biti prvi potpredsednik Vlade, a svi potpredsednici ujedno i resorni ministri. Predlaganje potpredsednika je autonomno pravo predsednika Vlade. Resori koji su se pokazali kao obimni sa aspekta njihove funkcionalnosti biće podeljeni saglasno dogovoru predsednika Vlade i parlamentarne većine.