среда, јун 12, 2024

Brnabić: Srbija ne može da kaže ‘ne’ Rio Tintu

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 28. decembra 2021. (Beta) – Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da ne postoji dokument prema kome Srbija ima obaveze prema kompaniji Rio Tinto, ali da prema Zakonu o rudarstvu i energetici ima obavezu prema toj kompaniji.

“Kada date investitoru pravo da istražuje, ukoliko investira svoj novac i ne nađe ništa, može da izađe iz tog projekta i nikom ništa ne duguje. Ukoliko nešto nađe i ispuni dalje sve uslove u skladu sa zakonima, onda vi po zakonu ne možete da kažete ne”, rekla je Brnabić novinarima u Skupštini Beograda.

Istakla je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić bio jasan kada je rekao da će projekat Rio Tinta “Jadar” koji se odnosi na istraživanje nalazišta litijuma u okolini Loznice, zavisiti od procene uticaja na životnu sredinu i od javnog uvida. “Ako po zakonu studija o proceni uticija na životnu sredinu kaže da to ne možete da uradite jer će biti negativnog uticaja na životnu sredinu, onda možete da izadjete iz toga, zato je to ključni dokument, ali mi do te studije uopšte nismo ni došli,” rekla je Brnabić.

Ona je kazala da, ako studija o proceni uticaja na životnu sredinu pokaže da je to u redu, ali gradjani na referendumu kažu ne, onda će se verovatno ići na arbitražu. “Ako građani na referendumu kažu ne, onda mi kao država kažemo ne, a šta će dalje da se desi, ja zaista u ovom trenutku ne znam”, rekla je Brnabić.

Ona je istakla da se Srbija obavezala kao zemlja kada je 2004. godine data prva dozvola za istraživanje, jer je Rio Tinto tada uložio novac i dodala da misli da je Rio Tinto do sada u Srbiju uložio oko 400 miliona dolara. Izjavila je da nikada nije samo jedna osoba u Vladi zadužena za komunikaciju sa pojedinačnim investitorom, ali da ona jeste komunicirala sa Rio Tintom i da nema dokumenta na osnovu kog postoje neke obaveze prema Rio Tintu.

Brnabić je istakla da je poslednji put bila u Loznici 26. februara 2020. godine kada je završena studija o izvodljivosti i da je tada niko nije pitao ništa o Rio Tintu. Ona je rekla da je Rio Tinto uložio u to što je zaposlio ljude u Srbiji, platio rudarsko-geološke kompanije da rade bušotine, kupio zemljište od građana, a da Srbija nije dobila ništa sem novca od prava na istraživanje, koje je uvedeno 2016. godine.

“Vlada nije menjala zakone, menjala je samo to da mi možemo da naplatimo za istraživačke radove koje ranije nismo mogli da naplatimo”, kazala je Brnabić.