уторак, мај 28, 2024

Boris Džonson se povlači sa čela britanske vlade

Slične objave

Podeli

Britanski premijer Boris Džonson pristao je da se povuče sa čela vlade, saopštio je danas njegov kabinet. Time je okončana višemesečna politička kriza oko ostanka Džonsona na mestu premijera koja je paralisala britansku vladu.

Zvaničnik Dauning strita potvrdio je da će Džonson kasnije saopštiti da podnosi ostavku, navodi Asošiejted pres.

Britanski javni servis Bi-Bi-Si (BBC) javlja da će Džonson danas podneti ostavku na funkciju predsednika Konzervativne stranke, a da će premijer ostati do jeseni. Konzervativci će tokom leta izabrati novog lidera koji će postati premijer Velike Britanije, navodi BBC.

Džonson je danima odbijao pozive svojih saradnika da se povuče posle više skandala, ali se na to ipak odlučio nakon što je više od 40 članova njegove vlade ponelo ostavku.

Najnoviji poziv 58-godišnjem Džonsonu da se povuče danas je uputio ministar finansija Nadim Zahavi, svega 36 sati pošto ga je premijer postavio na tu funkciju. Ostavku je jutros podnela i ministarka prosvete Mišel Donelan (Michelle), koju je Džonson takođe imenovao u utorak, kao i Zahavija. Da je Džonsonov odlazak sa čela vlade blizu postalo je jasno u utorak, kada su dva važna člana njegovog kabineta, ministar finansija Riši Sunak (Rishi) i ministar zdravlja Sadžid Džavid (Sajid Javid), podneli ostavke u razmaku od nekoliko minuta.

Premijer je dugo bio na udaru otkako se saznalo da je 2020. prisustvovao ilegalnim žurkama za vreme karantina, uvedenog radi suzbijanja pandemije korona virusa. Džonson je opstajao na vlasti uprkos navodima da je bio previše blizak sa donatorima njegove Konzervativne stranke, da je štitio saradnike od optužbi za maltretiranja i korupciju, i da je namerno obmanuo parlament po pitanju ilegalnih žurki za vreme karantina, navodi AP.

Kap koja ja prelila čašu bilo je nedavno otkriće da je Džonson znao za optužbe protiv konzervativnog poslanika Krisa Pinčera (Chris Pincher), pre nego što ga je unapredio. Pinčer je prošle nedelje podneo ostavku na mesto zamenika partijskog “biča” u parlamentu, posle optužbi da je seksualno uznemiravao dvojicu muškaraca u jednom klubu. Na to se nadovezalo objavljivanje brojnih optužbi protiv Pinčera iz prošlosti.

Lider vodeće opozicione Laburističke partije Kir Starmer pozdravio je Džonsonovo povlačenje kao “dobru vest”, rekavši da je “trebalo davno da ode”. Premijerka Škotske Nikol Stardžon (Nicola Sturgeon) ukazala je na “široko rasprostranjeno osećanje olakšanja zbog okončanja višemesečnog haosa”. Ona je, međutim, postavila pitanje održivosti Džonsonovog ostanka na čelu vlade do jeseni i dodala da je uvek bio “nesposoban da bude premijer”, prenosi BBC.

(Beta)